Torvboden – 2013 års första renoveringsprojekt.

 

Strax intill den gamla mangårdsbyggnaden, vid nordöstra stugknuten, på torpstället Stora Vadet i Götala, finns en torvbod. Den har ursprungligen fungerat som förvaringsplats för bränntorv, upptagen vid torparnas mosse på Götala mark. Den rätten upphörde senast under mellankrigstiden och boden kom istället att senare utnyttjas som sommarhus, bland annat som övernattningsstuga för besökande gäster, efter att golv hade lagts in i densamma. Långt in i efterkrigstiden vårstädades den och därmed inleddes sommarperioden. (1)

 

 

Boden är i förhållandevis gott skick, så bortsett från smärre nödvändiga reparationer av tegeltaket, samt utbyte av vissa väggbrädor, ska endast den endast ommålas. Reparationsarbetena ska göras redan denna vinter och ommålning av fasaden med slamfärg ska ske så fort väderleken tillåter.

 

 

Framtida bruk av byggnaden är ännu inte fastställd, men verktygs- alternativt vedbod är möjlig. (2)

 

 

 

1) Den svartvita bilden av torvboden intill boningshuset på Stora Vadet i Götala, är ett beskuret fotografi ur Nancy Nykvists bok Återblick, Skara 1997:18. Färgbilden är ett beskuret fotografi med torvboden synlig bakom boningshuset, fotograferad 1982 av Georg Svantesson på Västergötlands museum och tillgängligt via Västarvets fotodatabas.

2) Två sista färgbilderna av torvboden är tagna av Harri Blomberg i januari respektive november 2012.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0