Knoparmoj i Götala.

Götala allé.
 

Det är tidig höst i Götala, en ganska hektisk tid där man har skördat och arbetar med uthusen.

 

Götala allé.
 

Norrgårdens uthus har fått ett nytt tak och med den forna kungsladugården fortskrider renoveringsarbetet. Ladugårdstaket på SLU: s försöksgård är delvis omlagt och det blev jättefint, i dagarna byter man ut ena ladugårdsväggen och även här blir ombyggnaden gedigt gjord.

 

SLU Götala ladugård.
 

I torsdags kom även sotaren till torpet Viljet, klättrade snabbt som en ekorre upp på torptaket och efter välgjord sotning brann det nu bra i vår vedspis.

 

Götalas sotare.
 

Sotaren och jag kom att prata om det 500 år gamla yrket och det säregna språk som sotarna använde sig av. Så gott om alla yrken har beteckningar på sina arbetsverktyg som den oinvigde inte förstår, men skorstensfejarna var ensamma om att ha ett helt yrkesspråk som kallas för knoparmoj. Det användes givetvis i själva arbetet, men även på sotkamrarna där gesäller och lärlingar bodde. Sotarkammaren var både verkstad och hem. Den bestod av flera rum för omklädning, verktyg, sovrum, matsal med mera. Tvättade sig gjorde man där en gång i veckan i turordning med nynasen sist i samma vatten.

 

Vedspisens värme.
 

Vår sotare berättade att språket höll på att dö ut, då man idag inte mer arbetar i lag som förr. Kodspråket användes för att de skulle kunna kommunicera då de arbetade i hemmen utan att de som bodde där skulle förstå. Det användes en bit in på 1900-talet, men numera är det knappt någon som kan det längre, med undantag för en del yrkestermer. Brallor (byxor) och dojor (skor) är ord som kommer från knoparmoj.

 


Sotaren på Norrköpings stadsmuseum.
 

Under min tid som guide på Norrköpings stadsmuseum brukade jag prata om sotarna som yrkesgrupp och det hemliga språket, vilket fascinerade barnen som besökte museet och på vår hantverksgata kunde de också bese en sotare klättra på en av stadens tak.

 

Harri Blomberg guidar runt en grupp finskspråkiga turister från Raumo på besök i Norrköping 1987. Bilden är tagen i handelsboden på Norrköpings stadsmuseum.

 

Till höstens kulna aftnar behövs sågas upp en del ved.

 

Vedsågning.
 

Höstluften var frisk, så jag gjorde ett besök vid torpruinen Halla hage i Götala.

 

Promenad från torpet Viljet till torpruinen Halla hage i Götala.
 

 
Fotografierna från Götala är fotograferade av Harri Blomberg, torsdagen den 17 september 2015.
 
Götala herrgård och dess allé.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0