Vardagsliv i Sukhumvit – en stadsdel i Bangkok.

Sukhumvit Road i Bangkok.

 

Den 18 januari 2019 lämnade jag Sverige för en halv månads vistelse i Thailand, bortsett från en natt i Pattaya, bodde Saddam Tubio och jag i Bangkok. En världsmetropol med oerhört många hotell, svårt att tänka sig att 60 år tidigare, år 1959 fanns det bara 871 hotellrum i hela Bangkok.

 

Längs Sukhumvit Road växer det upp många nya hotell och köpcentrum, flera av dem har skybarer att besöka för en god öl och fin utsikt över den thailändska huvudstaden.

 

Vår bas under vår vistelse i Bangkok var stadsdelen Sukhumvit, en sidogata till Sukhumvit Road, där vi bodde på det trevliga Rembrandt Towers Serviced Apartments, som är en del av det intilliggande Rembrandt Hotel & Suites på Sukhumvit Soi 18-20, mellan Phrom Pong och Asoke BTS (Skytrain)-stationer. Saddam blev försenad ett par dagar, men jag fick en vän i Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja, som höll mig och sedan Saddam sällskap några dagar innan det var dags för honom att åka hem till Thailands grannland.

 

Rembrandt Towers Serviced Apartments blev vårt hem i två veckors tid i Bangkok 2019.

 

Om hotellet med swimmingpoolen och en finsk sauna var en tillflyktsort, så var restaurang Green Garden den andra vid Sukhumvit Soi 20 (Sukhumvit Alley 20). Vilken låg intill hotellet, vari dess fina grönskande trädgård med klättrande thailändska ekorrar vi åt våra flesta måltider, från frukost, till lunch och middag, men även umgicks med den underbara personalen, ordnade även två sena After work för personalen.

 

Restaurang Green Garden i stadsdelen Sukhumvit.

 

Charlie, ursprungligen från Pattaya var den person som vi kom närmast, väl kunnig i engelska och oerhört trevlig och social. Den lika trevliga ägaren Preecharwat Pholchanruang, hemmahörande i Korat, som har haft restaurangen sedan 2005, har lyckats mycket bra med sitt koncept att skapa en oas i Bangkoks myller. Även två taxichaufförer blev våra goda vänner, då vi under körningar i när och fjärran umgicks långa dagar tillsammans.

 

Restaurang Green Garden i stadsdelen Sukhumvit.
 

Green Garden har en utmärkt service och måttliga priser. En trädgårdsrestaurang med en avslappnad atmosfär. Menyn som serveras är en fin blandning av thailändsk gourmetmat, internationell mat med kaliber och schweiziska specialiteter. Från enkla Pad Thai-rätter till Cordon Bleu till schweizisk ostfondue, alla priser är prisvärda och ingredienserna är alltid färska och smakrika.

 

Vårt grannskap i Sukhumvit 2019.

 

I vårt närmaste grannskap hittade vi en restaurang i tysk tyrolerstil, flera små trevliga barer och kaféer, så också en frisör som vi besökte då Saddam klippte sig i Thailand.

 

Besök hos den lokale frisören i Sukhumvit.

 

Vi besökte IKEA Bangna, vilket imponerade Saddam Tubio som är från Filippinerna. Inte bara storleken på varuhuset, dess möbler och övriga inventarier, utan också för att man som kund får provligga sängar, sitta i soffor och liknande.  Där han första gången åt svensk mat.

 

IKEA i Bangkok blev en positiv upplevelse för Saddam från Filippinerna, ett land som inom kort ska få sitt första IKEA-varuhus i Metro Manila.

 

Hennes & Mauritz kände han till sedan tidigare, då klädkedjan är stor i Manila, men visste inte att företaget har svensk ägarstruktur. Vi handlade kläder från denna kedja i vårt lokala köpcentrum Emquartier vid Sukhumvit Road, men även i Pattaya då vi besökte kuststaden.

 

Köpcentret Emquartier vid Sukhumvit Road firade det kinesiska nyåret 2019.

 

Det stora köpcentret Central World, bortom vår stadsdel, som hade japanska temadagar vid vårt besök, är också spännande att besöka för sitt folkliv och stora utbud av varor och tjänster.

 

I Central World hittar man bland annat det finländska designmärket Marimekko.

 


 
Bangkok är fullt med sevärdheter, såsom det kungliga palatset, och sympatiska människor som vår vän och tillika chaufför i och utom Bangkok. Nationalmuseet har så många fina artefakter att se, såsom denna staty i vulkanisk bergart , som kommer från Indonesien och är drygt 1000 år gammal. Ganescha, var en gåva från den holländska generalguvernören i östra Asien till den thailändska kungen 1896, då den förre besökte den senare.

Glamour i Bangkok.

Skål på 63:e våningen i State Tower i Bangkok.

 

Under vår första resa till Bangkok i januari 2019, så upplevde vi – Harri Blomberg och Saddam Tubio – flera guldkantade stunder i den thailändska huvudstaden. Exempelvis var vi på en färgsprakande kabaré i Bangkok och fick även träffa stjärnorna efter krogshowen .

 

Efter den uppskattade dragshowen - en riktig galakväll, fick vi träffa stjärnorna.

 

En annan kväll besökte vi väl uppklädda State Tower i Bangkok, som är 247 meter högt och med 68 våningar en av stadens högsta hus, med hotell, lägenheter och kontor. Där finns på 63:e våningen en restaurang med en bar direkt under stjärnorna och som öppnar vid solnedgången, belägen på en plattform som sticker ut från själva huset.

 

Uppklätt på baren Sirocco i State Tower.

 

Baren heter Sirocco och från hissen går man ner till den på en jättelik trappa. Utsikten på kvällen är fantastisk, min bror och hans flickvän hade rekommenderat Sirocco, efter att ha bott på hotellet i samma skyskrapa. Drinkarna här är dyra, men värda sina pengar för den hänförande utsikten och med den uppkomna förstärkta upplevelsen som man får.

 

Världsmetropolen Bangkok är under ens fötter på skybaren i State Tower.

 

Vi var även ute en kväll för att bese och uppleva gaybarer och stadens mest kända gaydiskotek vid namn DJ-station, som vi hittade längs Silom Road nära Lumpiniparken, där Silom Night Market finns. Om man inte åker taxi, går det att åka tunnelbana till Silom Metrostation eller lokaltåg med Skytrain till stationen Sala Daeng och därifrån gå till det hektiska nattlivet. Denna utekväll träffade vi ett trevligt israeliskt par, fick i oss goda drinkar, mat och lät oss ha skoj i nattlivets sorgfria skeenden.

 

Nattliv i Bangkok.
 

 
Thai baht 2019.

Lumpiniparken och Benjasiriparken - två av Bangkoks grönområden.

Benjasiriparken är tillägnad dåvarande thailändska drottningen Sirikits sextioårsdag, den 12 augusti 1992.
  
Såsom nordbo bedåras man av Bangkoks blomsterprakt i stadens parker, ännu mera när man kommer ned till tropikerna under vår vinter i norr. Den upplevelsen har jag också haft då jag besökt Filipinerna kring jul. Hittills har jag upplevt två fina parker i Thailands huvudstad, varav den större heter Lumpiniparken (stavas även Lumphiniparken), medan den mindre Benjasiriparken ligger i stadsdelen Sukhumvit, där vi – Harri Blomberg och Saddam Tubio – bodde ett par veckor vintern 2019.
 
Lumpiniparken 2019.
 
Lumpiniparken, som en stor grön oas mitt i storstaden, är uppkallad efter Buddhas födelseort i Nepal och anses vara det bästa sättet att fly centrala Bangkok, utan att faktiskt lämna staden. Där finns skuggiga stigar, en stor konstgjord sjö och stora gräsmattor bevuxna med grönskande träd som delvis utplånar den brusande storstadstrafiken. I sjön finns paddelbåtar för älskande par, i parken lekplatser för barnen och enorma urtidsödlor för hela familjen. Hit kommer Bangkokborna för att göra allt från att sjunga karaoke till att utöva morgongymnastik. Vid den sydvästra sidan av parken finns en staty av kung Rama VI.
 
Lumpiniparken 2019.
 
Benjasiriparken är en mindre park eller större trädgård på 4,7 hektar belägen på Sukhumvit Road och granne med shoppingkomplexet Emporium. Den konstruerades 1990 och invigdes två år senare runt en konstsjö och innehåller 12 stycken samtida skulpturer av thailändska konstnärer och används ofta för utomhusevenemang.
 
Benjasiriparken 2019.
 
Detta är ett aktivt område för människor som vill jogga och det har en utomhusplan med flera ändamål för dem som vill spela volleyboll, basket och skateboardåkning. Parken är omgivet av träd för ge skugga och intill huvudingången från Sukhumvit finns två paviljonger i traditionell thailändsk stil. Det finns en 12,5 x 25 meters simbassäng, som skapades som ett resultat av en undersökning av parkanvändarna som ville ha en plats i området som deras barn kan använda. Detta område har ett stort antal lekytor för barn som älskar äventyr, upptäckter och klättring. Lekplatserna lockar många barn, både thailändska och utländska. Vanliga händelser varje vecka är buddhistmöten på söndagar, med målet att stödja människor som är obekväma att gå i ett tempel. Musik förekommer på lördagar och söndagar för att ge avkoppling från jobbet och andra påfrestningar. Det finns många låtar på thailändska, men även annan musik från hela världen.
 
Benjasiriparken 2019.
 
Benjakitiparken vid sjön Ratchada har jag hittills bara sett från hotellbaren på hotell Rembrandt vi bebodde i stadsdelen Sukhumvit.
 
Benjakitiparken vid sjön Ratchada, syns från Skybaren på hotell Rembrandt i Bangkok.

Österns Venedig.

Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja håller oss - Harri Blomberg och Saddam Tubio - sällskap vid en båttur längs Bangkoks kanaler, den 22 januari 2019, tillsammans med vår thailändske taxichaufför.

 

Bangkok ligger utspridd över en platt och bördig slätt vid floden Chao Phrayas stränder fyra mil från dess mynning i Thailandviken söderut. Floden delar upp staden i två delar, själva Bangkok på den östra sidan och Thonburi på den västra. Fram till 1700-talet var det ett litet samhälle med en tullstation vid floden. År 1782 utnämndes Bangkok till huvudstad av kung Rama I, då han flyttade sitt residens från Thonburi (vilken var en egen stad fram till 1971, då den inkorporerades med själva Bangkok) på andra sidan floden Chao Phraya där den hade legat sedan 1768, och byggdes upp som ett slags Venedig med ett nätverk av kanaler, men såsom i Göteborg fylldes de flesta kanalerna igen för att göra plats för gator. De flesta av Bangkoks återstående kanaler (klongs) finns i Thonburi.

 

Expressbåt över floden Chao Phraya i Bangkok, den 22 januari 2019, där Wat Aruns fingerformade 79 meter höga tempelspira (prang), reser sig på den västra stranden.
 

Att färdas på dessa kanaler i en långbåt ger en inblick i det traditionella thailändska folklivet med vardagssysslor som matlagning och tvätt vid floden.

 

Långbåtstur i Thonburis kanaler, den 22 januari 2019.
 

Långbåtar är en lång och flatbottnad båt, med en lång propelleraxel, som kan hyras från diverse angörings- eller landningsplatser längs Chao Phraya.

 

Långbåtstur i Thonburis kanaler, den 22 januari 2019.

 

Fyra dagar efter vår långbåtstur i Thonburi  kommer vi åter i kontakt med Bangkoks kanaler, då vi upplever hektiskt kanalliv över ett par öl efter en shopping på det stora varuhuset Central World, som hade japanska temadagar.

 

Pratunam Pier i Bangkok, den 26 januari 2019.
 

 
Floden Chao Phraya i Bangkok, den 30 januari 2019.

Wat Arun, Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – tre buddhistiska tempel i Bangkok.

Harri Blomberg besöker Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

I januari 2019 besöker jag och Saddam Tubio tre buddhistiska tempel i Bangkok, varav gryningstemplet Wat Arun ligger i Thonburi, på den västra sidan av floden Chao Phraya som delar den thailändska huvudstaden. De andra två templen – Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – är belägna på den östra sidan, nära de kungliga palatsen.

 

Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja håller oss - Harri Blomberg och Saddam Tubio - sällskap vid besök av templen Wat Arun och Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Arun är det mest kända av Thonburis tempel och är ett av Bangkoks landmärken med sitt 79 meter höga prang. Den fingerformade spiran står på en serie av terrasser och är dekorerad med mångfärgat kinesiskt porslin. En trappa med balkonger leder runt tornets utsida och därifrån har man en fin utsikt.

 

Wat Arun i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Gryningstemplet fångar både morgonens första solstrålar, varav namnet Wat Arun, och skymningsljuset.

 

Wat Arun i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Pho är den liggande Buddhans tempel, dessutom ett av Bangkoks äldsta och största tempel- och klosterkomplex intill det stora kungliga palatset. Templet anlades på 1500-talet och är så stort att vi har en egen guide med oss, som visar oss höjdpunkterna och ger oss en levande beskrivning av komplexets utveckling från utbildningscentrum till ett av de mest kända besöksmålen för turister i den thailändska huvudstaden.

 
Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.
 

De flesta jag känner, som har besökt Bangkok har sett templets höjdpunkt i Wat Pho, vilken är den 46 meter långa statyn föreställande en liggande Buddha. Den är tillverkad i tegel, som täckts av bladguld.

 

Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit, också nära det kungliga palatset, som vi också besöker onkring en vecka efter de två första är ett buddhistiskt tempel, vilket är ett av de tio kungliga templen av högsta klass i Bangkok. Templet byggdes under Ayutthaya-perioden och var sedan känt som Wat Salak. Strax efter att Bangkok inrättades som huvudstad i Siam, blev templet strategiskt beläget mellan det nybyggda Grand Palace och Front Palace (vicekungens bostad). Som ett resultat användes templet för kungliga ceremonier och begravningar.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

Under de senaste två århundradena har templet renoverats och höjts i status av många thailändska kungar och dignitärer. Det blev Wat Mahathat i Bangkok 1803 och fick sitt nuvarande namn 1996. Templet är också hem för Vipassana Meditation Center.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.
 

Mahachulalongkornrajavidyalaya-universitetet, Thailands äldsta institut för högre utbildning för buddhistiska munkar, ligger på tempelområdet. Detta är ett av de viktigaste universiteten i Thailand, uppdelade i fakulteterna för humanvetenskap, samhällsvetenskap, ett internationellt program och en forskarhögskola. Den första klassen antogs 1889 och 1997 blev båda universiteten offentliga universitet.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

I detta tempel märker jag tydligt alla dessa klockor av olika modeller och tidsåldrar, dessa representerar och påminner oss människor om tiden.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

Dessutom beser jag även Buddhaisawan-kapellet på Nationalmuseet i Bangkok, med väggmålningar i original och den vördade Buddhabilden Phra Buddha Sihing.

 

Buddhaisawan-kapellet på Nationalmuseet i Bangkok, den 30 januari 2019.

Pattaya – nöjesliv vid Thailandviken.

Pattaya – nöjesliv vid Thailandviken, den 24 januari 2019. Saddam Tubio från Filippinerna njuter av solnedgången vid den fyra kilometer långa sandstranden Pattaya Beach.
 
Pattaya är en av Thailands främsta badorter, tillika en nöjesstad och ett servicecentrum för landets östkust, belägen 145 km sydöst om huvudstaden Bangkok.
 
Pattaya Beach
 
Motorvägen Bangna-Trat Highway tar storstadsborna smidigt ned för en helgrekreation till den breda Pattayabukten, vilken har lockat hordvis med turister det senaste halvseklet. Det som ännu på 1950-talet var en lugn fiskeby kom decenniet efter att fyllas av amerikanska soldater som hade permissioner i Pattaya under Vietnamkriget och som sedan dess har varit ett internationellt nöjescentrum, för den som gillar en fartfylld semester.
 
Pattaya Beach
 
Utbudet av aktiviteter är omfattande vid den fyra kilometer långa sandstranden Pattaya Beach och den efterföljande stranden Jomtien Beach, på andra sidan den södra udden med massor av vattensporter och solbadande.
 
Basaya Beach Hotel & Resort i Pattaya.
 
Kring gatorna Pattaya Beach Road och Pattaya 2 Road, samt längs de oräkneliga gatorna emellan dem är det fullproppat med hotell, pensionat, restauranger, utomhusbarer, diskotek, snabbmatskedjor, butiker och affärskomplex.
 
Pattaya Beach Road med sidogator.
 
Saddam Tubio från Filippinerna och jag var i Pattaya för första gången den 24 januari 2019, då vi övernattade en natt till den 25 januari 2019 på Basaya Beach Hotel & Resort nära Pattaya Beach.
 
Nattliv i Pattaya.
 
Vi återkom för en dagstur den 31 januari 2019, tillsammans med vår thailändske chaufför och vän från Bangkok, för att åter uppleva solnedgången vid Pattayabukten och nöjespulsen i staden, som är oslagbar, tillsammans med våra nyfunna vänner i staden.
 
Pattaya Beach, den 31 januari 2019.
 
Sista kvällen och tidiga natten i Pattaya köpte vi en tårta för att fira en thailändska på hennes födelsedag vid stranden och sedan fortsatte vi till vårt stamställe i staden, vilket vi hade besökt två gånger tidigare. 
 
Nattliv i Pattaya, den 31 januari 2019.

Phetchaburi och Chanthaburi – två thailändska städer.

Lunch vid Chanthaburifloden, den 25 januari 2019. I bakgrunden syns Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
Chanthaburi är en av Thailands sydöstligaste provinser och provinshuvudstaden med samma namn är belägen 245 kilometer från Bangkok.
 
Gatuliv i thailändska Chanthaburi.
 
Regionen är berömd för frukt och ädelstenar, även om de flesta ädelstensfyndigheterna idag är på upphällningen och de flesta stenar kommer från grannlandet Kambodja, vars kommers vi fick se på den ännu aktiva ädelstensmarknaden i staden Chanthaburi, då vi – Saddam Tubio från Filippinerna och jag - åkte på en utflykt (från Bangkok via en övernattning i Pattaya) till denna idylliska lilla stad med sin katolska katedral, vilken vi bevistade den 25 januari 2019. Vi gick i gamla gränder och åt lunch vid en strandrestaurang vid Chanthaburifloden.
 
Miljön vid Chanthaburifloden, påminde om en fransk småstad med sin kyrka.
 
En betydande minoritet av Chanthaburis befolkning är har vietnamesisk påbrå, vilka kom till staden i tre vågor: först på 1800-talet under antikatolska förföljelser i Cochinkina (är ett historiskt område i södra Vietnam med Saigon som huvudstad); en andra våg på 1920- till 1940-talet som flydde från franska Indokina; och en tredje våg efter den kommunistiska segern i Vietnam 1975. Staden har varit säte för en biskop av Chanthaburi sedan 1944, som blev stift - Dioecesis Chanthaburiensis – 1965, vars biskop sedan tio år tillbaka är Silvio Siripong Charatsri, född 1959.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
Chanthaburi är säte för den största katolska församlingen i Thailand. Katedralen med sitt dubbeltorn är synlig från större delen av staden och invigdes formellt 1909 som en av de största katolska kyrkorna i Thailand. Den byggdes på en tidigare kyrkogrund, då det har funnits en kyrka på denna plats sedan 1711. Det finns en staty av Jungfru Maria framför katedralen.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.

Inuti katedralen finns statyn av jungfru Maria, vilken är täckt av halvädelstenar som donerats av den lokala församlingen - uppskattningar av antalet ädelstenar sträcker sig från 200 000 till 500 000.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
125 km sydväst om Bangkok finns Phetchaburi, belägen längs floden Phet Buris bankar. Vårt första besöksmål under dagsutflykten från Bangkok den 29 januari 2019 var ruinerna av ett khmertempel vid namn Wat Kamphaeng laeng.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg, Saddam Tubio från Filippinerna och vår chaufför, tillika vän från Bangkok besöker khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i Phetchaburi, den 29 januari 2019.
 
Vi hade kommit till det sydligaste Khmer-templet i Thailand och har de äldsta byggnadslämningarna i staden Phetchaburi och kan vara mer än 900 år gamla (senast är de röda khmertemplen från 1200-talet).
 
Khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i thailändska Phetchaburi.
 
Inom de delvis bevarade originalmurarna finns en central prang (khmeriska torn), tre mindre torn av liknande design och resterna av en gopura (en utsmyckad portal).
 
Khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i Phetchaburi.

Därefter vandrade vi runt i staden med vår chaufför, där vi även åt lunch tillsammans. Phetchaburi har varit bebott sedan 1000-talet och är en av Thailands äldsta städer.
 
Thailändsk lunch i Phetchaburi.
 
De hundratals svalorna över floden Phet fick mig att tänka på barndomens somrar vid Lappfjärds å i Kristinestads kommun i Finland.
 
Floden Phet i thailändska Phetchaburi.
 
I stadens centrum besökte vi Wat Mahathat vars centrala spira är ett omisskännligt landmärke i Phetchaburi. Denna tornande prang reser sig från mitten av en klostergång kantad med buddhabilder (i templet finns totalt 198 buddhastatyer) och omges av mindre prangs, vart och ett med ett litet tempel.
 
Wat Mahathat i Phetchaburi.
 
I templets stora sal finns tre sittande buddhastatyer, alla på olika nivåer. Den största karaktäriseras av sina drag i ayutthayastil. Innerväggarna är täckta av sevärda muralmålningar. Wat Mahathat är en populär, lokal samlingsplats och som besökare är det fascinerande att betrakta folklivet.
 
Wat Mahathat i Phetchaburi.
 
Ett fascinerande inslag i staden var alla apor och ännu fler mötte vi vid Khao Luangs grotthelgedom, dagsutflyktens sista besöksmål. En brant trappa ner till grottans ingång, och en öppning i taket låter solljuset flöda in över den stora salen med otaliga buddhastatyer. Den viktigaste av dem är Luang Poh Tham Luang, en stor sittande Buddha tillverkad under kung Mongkuts (Rama IV) tid under mitten av 1800-talet, då denne byggde sig ett palats uppe på en höjd i Phetchaburis norra utkanter. Vi såg palatset från parkeringen, då vi frågade oss fram till den närbelägna grotthelgedomen ungefär tre kilometer bort.
 
Khao Luangs grotthelgedom i Phetchaburi.

RSS 2.0