Ladugården på Stora Vadet anno 1925 och 87 år senare.



Kulturlandskapet i Sverige ändrade karaktär på 1900-talet, det framgår bland av en bild på Västarvets hemsida från Västergötlands museums samlingar, där Johan Larsson (1845 - ca 1925), torpare på Stora Vadet i Götala, figurerar på en glasplåt tagen av Sanfrid Welin på Västergötlands museum 1925.

Torparen Johan Larsson på Stora Vadet i Götala, fotograferad Sanfrid Welin på Västergötlands museum 1925.

Den uppvisar dessutom en vedhög vid en byggnad på Stora Vadet och en äldre ladugård bortom stengärdsgården. Den ålderdomliga ladugården med halmtak är raserad, okänt vilket år.

Stora Vadet i Götala.
 

Ett större uthus står på Stora Vadet idag, kanske som ersättning i samband med friköpet av torpet ur statens ägor av Anna Larsson senhösten 1939 eller är det samma gavel på bilden från 1925 som till vänster av garageutbyggnaden från 1950-talet, som ses på bilden nedan. Funderar om jag står på samma plats som Sanfrid Welin 1925? Att de små träden vid stenmuren är de stora björkarna 87 år senare.


Stora Vadet i Götala 24 april 2012.
 

En ladugård är en ekonomibyggnad på en bondgård, där en bonde till exempel kan ha sina djur eller hö. Hur en ladugård skulle se ut var ofta inte planerat helt ifrån början, utan man byggde ut allt eftersom man behövde mer plats. En byggnad där bara foder förvaras kallas lada. Används byggnaden enbart för hästar kallas den stall. Många gamla ladugårdar finns kvar än idag, men somliga hyser ej längre djur, utan har byggts om till förråd, bostäder, kontor eller samlingslokaler.

Uthus med tillbygt garage på Stora Vadet.

Ett problem på senare tid är läckande tak på de gamla ladugårdarna, vilket vid eftersatt underhåll får takstolarna att ruttna. Med hjälp av vind och snö kollapsar slutligen taket. Vissa ladugårdar kollapsar bara delvis, och då byggs de upp igen. Den nya delen kanske inte alltid har samma taktyp, och då märks det tydligt att byggnaden varit utsatt för ras.


Stora Vadet i Götala 20120424.
 

Stora Vadet har fram till mitt övertagande varit igenväxt och tisdagen den 25 april 2012 har jag en hel eftermiddag och tidig kväll klippt och krattat ihop flera årslager av växtlighet och dumpat det i en slänt.



En hektar är alldeles för mycket, så jag har samlat mina krafter kring årets aktivitetsyta söder om brygghuset och söder och väster om storhögen. Kommande besök ska jag koncentrera mig att rensa storhögen från resterande sly och mindre träd på dess södra slänt.

Storhögen på Stora Vadet 20120424.

Målsättningen är att gravhögen ska ses tydligt, såsom de två andra stora forngravarna längs Götalabäckens strandkant på Stora Vadets gravfält.

Stensättning och gravhög på Stora Vadets gravfält i Götala.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0