En stilla eftermiddag – forskning om Götala.

 

Götala finns i mina tankar allt som oftast, så många frågor jag vill ha svar på och dessa kan ges genom forskning. Idag skrev jag från min bostad i Göteborg ett e-postmeddelande till en släktforskare i Skåne, som har förfäder födda i Götala. Kanske jag kan få en bättre klarhet kring alla dessa torp, som har varit underordnade kungsgården Götala. Torparna har varit många och då de inte kunde äga sina torp, byttes torparna ut successivt, även om torpkontrakten ofta kunde övergå till nästkommande generationer.

 

 

Det fanns även en småskola i Götala, riktigt var den låg har jag inte ännu lyckas lista ut, men att den har funnits hittade jag bevis på i Svensk Läraretidning, då man i nr 47 anno 1897, sidan 680, annonserar efter en småskollärarinna till Götala med tillträde den 1 mars 1898 och erbjuder förutom lön och ved, även bostad (rum och kök) i skolhuset.

 

 

I samma tidning hittade jag även i 43:e årgången, nummer 29, sidorna 578-579 (utkom den 16 juli 1924) ett fint minnesord och en bild över den i blindtarmsinflammation avlidna Ida Larsson, som jag misstänker vara dotter till den då 79 år gamla torparen Johan Larsson på Stora Vadet. Hon var lärarinna i Skövde småskola och dog den 13 juli 1924. Hon var född den 1 februari 1871 under Götala, vilket torde innebära att hon var torpardotter. Ogift och sörjdes närmast av en åldrig far och syskon. Faktauppgifterna får kontrolleras när tillfälle ges i Skara.

 


Vintertid - In i mörkertunneln.

 

Min lediga långhelg sista veckoslutet i oktober månad ägnade jag mestadels åt att arbeta på torpet Stora Vadet i Götala, som en sista andhämtning av sommartiden överöstes vi i Skara av solskensväder i några dagars tid, vilket behövdes då solen värmde upp en frusen värld.

 

 

Jag pendlade mellan Göteborg och Skara, med byte i Falköping, delvis för att dagarna ändå var så korta, men också för att jag på lördagskvällen firade min bolivianske kompis David i festlokalen på restaurang Sorento i Gamlestaden.

 

 

Det var som alla visste att på måndag kommer regn och rusk, så järnvägsfolket i Skara var ute med sitt arbetslok och till det tillhörande last- och godsvagnar.

 

 
Bönderna i området mellan Götala och Brunsbo körde med sina traktorer för att försöka ta vara på de sista fina oktoberdagarna.
 
 

Inplastat ensilage rullades in i rundbalar öster om Örnsro. Kreatursbönder har inga helgdagar. Djuren och deras födda kräver dagligt arbete, vilket är tydligt vid mina besök. Heder åt dessa märkesmän som håller våra landskap öppna.

 
 
Redan på söndagen var dagen en timme kortare på eftermiddagen, det gäller att ta vara på det sista höstljuset innan vintermörkret gör Sverige till ett skymningsland.
 

 

På Stora Vadets gravfält betade SLU:s kor och kalvar; kråkfåglar i flock jagade bort en rovfågel och en nötskrika i sin tur skrämde iväg en kråka.

 

 

Naturen är ständigt inpå en när jag besöker Stora Vadet. Jag har aldrig på någon musik, utan lever i ett med mina medvarelser.

 

 

Nyligen gick jag med i Föreningen för Kulturmark och fick i samband med detta deras nyutkomna bok Blommande kulturmarker med 14 utflyktsmål i Göteborgstrakten.

 

 

En underbar bok som passar mig perfekt, då den upptar många spörsmål som jag funderar på när jag arbetar med att väcka liv i torpet och rensa fram marker och forngravar på min en drygt hektar stora tomt.

 

 

Jag har påbörjat läsningen och fick ganska snart svar på en fråga jag hade i somras, vad det var för insekter som hjälpte mig att äta mina nässlor.

 

 

Entomologen Göran Andersson berättar i sin artikel Kulturmarkens småkryp att det är nässelfjärilens larver som lever i kolonier på nässlorna och illustrerar dessa med en bild som påminner om mina egna iakttagelser och dokumentation. Nässelfjärilen är en av Sveriges vanligare och färgstarkare dagfjärilar. Övervintrade nässelfjärilar kan i Sverige ses på vingarna redan tidigt i mars och är ett klassiskt vårtecken.

 

 

Jag kommer ha ett stort nöje att läsa vidare i boken. 

 

 

Långhelgen har inneburit en hel del arbete. Inledningsvis kan jag berätta att den östra och norra innerväggen i brygghuset har blivit bemålade.

 

 

Dessutom målade jag också innersidan av dörren till detsamma.

 

 

Även badkaret intill brygghuset fick en liten upprustning med emaljfärg, men det syns knappast.

 

 

I lördags tände jag en liten eld och brände upp några äldre tidningar och kartonger i min utegrill, som i garaget hade angripits av möss.

 

 

Det gäller att undvika sorkfeber, så jag hällde på lite bensin. Tala om en lättantändlig och explosiv vätska, det får bli tändvätska nästa gång.

 

 

I trädgården har jag markerat de flesta ekar på den västra sidan av diket, på den östra sidan och vid bostadshus, jordkällare och ladugård ska jag inte arbeta med i vinter och vår, så när den tiden väl kommer ser jag i bladverket trädslaget. Jag gjorde det för att inte av misstag hugga ned dess ädelträd. I samband med nästa besök ska jag förbättra markerandet med små skyltar där det står ek.

 

 

Slånskogen på södra sidan av den forntida storhögen minskar, men det är ett helvetesarbete.

 

 

För tillfället använder jag en liten såg och en Sandviksyxa, större såg är knappast värd att ta fram. Slånträden växer så tätt bredvid varandra och grenverken är intrasslade i varandra. Det måste ha varit 1000 träd av olika storlekar när jag började i våras, men nu börjar jag se ett slut på detta buskage, även om flera arbetsdagar ännu krävs.

 

 

Dessutom tar riset så stor plats, ska till våren såga upp slånstammarna till ved.

 

 

En del slånstammar fick göra nytta redan i söndags, då jag gjorde två markeringar för var de tvenne rabarberlanden är på tomten, ska fästa de vitmålade stammarna med mindre grenverk när marken tinnar upp igen till våren. Stora Vadets rabarber smakar ljuvligt.

 

 

Götalabäcken är riktigt bred nu, har rensat lite vid strandkanten, men ska fortsätta till våren.

 

 

Kommande besök ska jag bara rikta min energi för att en gång för alla ta bort slånbuskaget och röja upp marken från storhögen och rabarberlandet till diket i öster. Om man varvar uppgifterna blir arbetet inte så ensidigt.

 

 

I vinter ska jag också forska vidare om torparnas liv på Stora Vadet, skulle också vara roligt att få veta lite mer om torpet Lilla Vadet.

 

 

Därtill vill jag när utdikningen av Götala mader till dagens Götalabäcken skedde och om det finns något protokollfört av detta gigantiska arbete, gärna även beskrivningar hur madmarken tedde sig tidigare.
 

Ett liv.

 

 

Stjärnorna äro obevekliga -

 


det veta vi alla -

 

 

men jag vill söka lyckan på alla vågor blå

 

 

och under alla gråa stenar.

 


Om lyckan aldrig kommer? Vad är ett liv?

 


En liten näckros vissnar bort i sanden.

 


Och om dess aning sviker? en dyning dör vid stranden

 

 

när sol går ned.

 

 

Vad hade flugan att söka i spindelns nät,

 

 

och vad har sländan gjort av sin enda dag?

 


Det gives intet svar än två livlösa vingar

 

 

över ett hopsjunket bröst.

 


Svart blir aldrig vitt -

 


dock kampens sötma finnes kvar för alla

 

 

och alla dagar komma färska blommor ur helvetet.

 


Men det kommer en dag då helvetet är tomt och himlen stänges

 


och allt står stilla -

 

 

intet finnes då kvar än en sländas kropp i vecket av ett blad.

 

 

Men ingen vet det mer.

 

 

 

 

Postumt utgiven dikt av den finlandssvenska diktaren Edith Södergran (1892–1923), i samlingen Landet som icke är (1925). Bilderna från Stora Vadet i Götala 2012-10-19, är tagna av Harri Blomberg.

 

 

Ett år och fyra dagar tidigare var det den senares första besök på Stora Vadet. Denna milda och vindstilla höstdag 2012 användes till att arbeta med tomten, enligt de delmål som har tagits för 2012, i hagen söderom tomtgränsen betade SLU: s kor.

 


RSS 2.0