När flyglarna från Götala kronoegendom flyttades till Stadsträdgården i Skara.



Man behöver inte ens lämna Skara centrum för att komma ut till Götala, det räcker bara att från domkyrkan gå ned mot Västergötlands museum och stanna vid Kråks värdshus. Huvudbyggnadens nuvarande gestaltning är från 1791, men kan ha en äldre stomme. Den flyttades från Kråks säteri vid Vättern till Skara och uppfördes med nybyggd källarvåning till herrgårdsmuseum och värdshus 1958.

 

Kråks herrgård saknade dock flyglar, vilka kom att knappt ett decennium senare att överflyttas från Götala kungsgård.



Det framgår av ett stort antal bilder från Västergötlands museums samlingar på Västarvets hemsida, vilka bland annat visar nedplockningen av de tvenne flyglarna i februari 1966.



De flyttades till Skara och invigdes som museum respektive festvåning 1968. Nedanstående bild från Götala togs 1966 av Jan Bertil Schnell.



 

Nuvarande huvudbyggnaden på Götala kungsgård nyuppfördes av arrendatorn kapten Leonard Svensson 1889, men flyglarna från den äldre mangårdsbyggnaden fick stå kvar i nästan åtta decennier.



Flyglarna hade i sin tur uppförts av generallöjtnant Axel Spens i karolinsk stil 1735. Strax efter att regementschefen för Västgöta kavalleriregemente flyttade in från Orreholmen 1731.



Nedanstående bild, då flyglarna fortfarande stod kvar i Götala, togs 1922 av Sanfrid Welin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0