Götala

Tempelbacken i Götala. Platsen för

Götala med Tempelbacken i Skara domkyrkoförsamling (fram till 1934 en del av Skara landsförsamling/Skara socken), var under järnåldern ett hedniskt kultcentrum för ting och marknad i Västergötland, som i tidig medeltid ledde fram till uppkomsten av staden Skara.


Taskevadet invid Götalabäcken 20120120. Idag finns en bro här, men fordom vadade man över bäcken och vattnet sträckte sig upp till strax under midjan. Foto av Harri Blomberg.

Hit ledde landskapets stora allfartsvägar och platser som "Taskevadet" med hålväg och gravfält invid Götalabäcken visar var man tog sig över vattendragen. Götala ägdes en tid växelvis av kyrkan och kronan. Kung Erik Eriksson, "Erik Läspe och Halte" skrev ett brev i Götala 1246 och flera biskopsbrev är daterade från Götala under 1200-talet, men var alltsedan ca 1300 en del av kronan, såsom kungsgård och förlänades därefter till adel och militärer. Ståthållaren i Västergötland bodde i Götala under första hälften av 1600-talet, och från 1690 till slutet av 1800-talet fanns i Götala ett översteboställe för Kungliga Västgöta Kavalleriregemente.

Götala herrgård och SLUs försöksgård 20120120. Foto av Harri Blomberg.

Idag bedrivs i Götala restaurangverksamhet på Götala herrgård, men även modernt jordbruk med forskning på Statens lantbruksuniversitet (SLU)s försöksgård vid Götala herrgård och avelsverksamhet i Viking Genetics anläggning i Örnsro, som ägs av de svenska husdjursföreningarna, Viking Danmark och FABA i Finland.

Tempelbacken i Götala 20120120. Foto av Harri Blomberg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0