Brunsbo biskopsgård och äng.

Välkommen till Brunsbo Gästgifveri 20120601.


I början av juni 2012 övernattade jag, tillsammans med min kompis Malin Hansson från Östergötland, för första gången på Brunsbo biskopsgård, då vi arbetade två dagar med trädgården på Stora Vadet i Götala.

Malin Hansson med en trimmer på Stora Vadet i Götala 20120602.

Brunsbo är granne åt norr, sett från Götala, och är idag i privat ägo. Man ser byggnadskomplexet när man kommer ut på Gamla Axevallavägen vid Lilla Vadet, ligger tre kilometer öster om Skara och fick sitt namn efter biskop Brynolf (II) Karlsson (ca 1351- ca 1430), vilken hade studerat i Paris, som i början av 1400-talet blev den förste av ett stort antal skarabiskopar som kom att bebo Brunsbo biskopsgård – setegardhen Brynnolffs bo – i cirka 500 år, till 1935.

Brunsbo biskopsgård, den 2 juni 2012.

Huvudbyggnadens källarvalv härrör från senmedeltiden och det äldsta medeltidsbrevet som omnämner Brunsbo är då biskop Bryniolf i Skara i mitten av september 1423 tillskiftar riddaren och lagmannen Gustav Magnusson en gård i Skelfvena kyrkby i Kinds härad mot en tomt vid biskopsgården Bryniolfsbo (Brunsbo) invid Skara.

Harri Blomberg övernattar på Brunsbo biskopsgård 20120601.

Det äldsta brevet medeltidsbrevet som finns kvar och är utfärdat i Brunsbo är från 1436 och av biskop Sven i Skaras hand, där han lägger till det av herr Bengt Nilsson innehavda dekanatet, som redan förut omfattade Eggvy, Öglunda och Istrums sockenkyrkor, ytterligare sockenkyrkorna Lundby och Skärv i Valle härad. Utfärdaren beseglar. Fler biskopsbrev skrivs här medeltiden ut och dras in under Gustav Vasas regeringstid på 1540-talet, men kom att 1577 att åter bli biskopsgård.

Vila på rummet på Brunsbo biskopsgård, den 1 juni 2012.

Skånings-Åsaka kyrka i norr blev begravningskyrka för många av biskoparna i Skara, då Brunsbo ligger i samma socken och dessutom var prebende åt biskopen, varför flera gravminnen över biskopar är bevarade.

Skånings-Åsaka kyrka, den 1 juni 2012.

Ett epitafium av kalksten över den i Finland födde Daniel Juslenius, begravd i kyrkan 1752, är inmurat i sakristians norra vägg. Det var denne biskop Carl von Linné träffade i Brunsbo på sin Västgötaresa den 26 juni 1746.

Brunsbo biskopsgård 20120601.

 

För att återgå till Brunsbo och de tre senmedeltida källarvalven, så är de likt Vadstena rådhus byggda på markplan. Källarrummen med innervalv och – murar av tegel och yttermurar av sandsten i Brunsbo saknar förbindelse med varandra med dörrar åt söder och gluggar mot norr och hade fordom även en medeltida övervåning i sten, ombyggd för länge sedan till den vackra skapelse den är idag. Representationsfunktionen för denna biskopsanläggning var viktigare än försvarsändamålen.


Brunsbo biskopsgård, den 2 juni 2012.

Brunsbo lanthushållsskola fanns efter Skarabiskoparnas era i lokalerna i några decennier, men Brunsbo Gästgiveri  drivs idag av paret Gunilla & Mats Olausson som gästgiveri och man kan äta och sova gott därstädes. Jag kan rekommendera gästgiveriet och kommer att återkomma som gäst.


Frukost på rummet på Brunsbo biskopsgård, den 2 juni 2012.

Alldeles norr om biskopsgården hittas Brunsbo äng som är ett naturreservat sedan 1972, även den med stora kulturvärden. Brunsbo äng brukades som slåtteräng vid biskopsgården från 1400-talet till 1920-talet, innan dess var det en bymiljö åtminstone sedan romersk järnålder (200-400 e Kr), dock så hittas bebyggelsespår i området som visar att Brunsbo äng har varit bebott redan under neolitikum (bondestenåldern). Exempelvis hittas spår av 2000 år gamla åkermarker. Stengärdesgårdar omgärdade dessa förromerska järnåldersåkrar och resterna av dem kan idag ses såsom vaga stenupphöjningar i marken, så kallade stensträngar.


Brunsbo äng 20120601.
 

Nedan ses två gravhögar från brons- eller järnåldern. Gravarna har aldrig undersökts och kan därför inte med säkerhet tidsbestämmas.


Brunsbo äng 20120601.
 

I den västra kanten av naturreservatet, som ligger i Järnsyssla, finns även en anläggning med en cirkulär vallgrav á 50 meter i diameter och 1 meter djup, till finns en 1 meter hög vall som kringgärdar en rund förhöjning som är 0,2 meter hög och 10 meter i diameter, innehållande tegelrester. Kanske den kan knytas till det gamla jarlasätet Järnsyssla? Även om tegelbyggnader i gemen tillhör senare tider. Det tål att återkomma till denna plats och övriga sevärdheter kring Brunsbo äng.

Brunsbo äng 20120601.

Trackback
RSS 2.0