Rödfärg – slamning av brygghuset.

Kvigor på bete på Lilla Vadet i Götala, 20120616.


I mitten av juni 2012 arbetade jag tillsammans med Malin Hansson från Östergötland med att röja vidare på torpet Stora Vadet i Götala, dessutom valde vi att inleda renoveringen av brygghuset, måla dess väggar och fönster- och dörrkarmar.


Kvigor på bete på Lilla Vadet i Götala, 20120616.
 

På Julavaruhuset i Skara tittade vi på färger, penslar och övrigt som behövdes för att fullgöra vårt uppdrag. Östgötar som vi båda är till födseln fastnade vi givetvis för en slamfärg som tillverkas i Götaland.


Jula i Skara, lördagen den 16 juni 2012.
 

Östergötland är sedan en lång tid tillbaka en stor producent av rödfärger. I bland annat Sätragruvan i Vånga bergslag hittades råvaror för att framställa rödfärg i en på området uppförd rödfärgsfabrik.  Den kom att saluföras under namnet Doverstorps rödfärg, jämfört med Falu rödfärg var Doverstorps rödfärg lite mörkare.


Förarbete innan målning av brygghuset på Stora Vadet i Skara 20120616.
 

Vår inköpta slamfärg på Jula – Rödfärg 10 liter – tillverkas dock på Vadstena Färg AB, vars innehåll är minst 10% järnoxidpigment, såsom i den traditionella rödfärgen från Falu koppargruva, och inte några bly eller andra tungmetaller som kan vara skadliga för vare sig natur, människor eller miljö.


Harri Blomberg målar den västra gaveln på brygghuset på Stora Vadet i Götala 20120616.
 

Slamfärg är en målarfärg för träytor och baseras normalt på en uppslamning av pigment, järnvitriol, linolja, såpa (för att dispergera linoljan), och vetemjöl (konsistensgivare) i vatten. Linoljan ger färgen längre livslängd, bättre skydd, större motstånd mot nedsmutsning och bättre vidhäftning.


Paus i målandet, Malin Hansson besöker kvigorna på Lilla Vadet 20120616.


Slamfärg är normalt förhållandevis billig. Den är lättstruken och täckande. Den är vidare lätt att förnya och underhålla.


Harri Blomberg sitter på en nyinköpt bänk, invid det nymålade brygghuset på Stora Vadet i Götala 20120616.
 

När man handmålar ett hus, som vi gjorde, så fäster och täcker den bättre, än vid sprutmålning, som är vanligt när det handlar om flera och stora byggnader, exempelvis på de stora slättgårdarna i Öster- och Västergötland.


Paus i målandet, Harri Blomberg tänder en brasa på Stora Vadet 20120616.
 

Till fönster och dörrkarmar, valde vi en fönster- och detaljfärg i Blueberry Blue, vattenbaserad akrylfärg i vars färgton instämde med tidigare målningar av brygghuset.


Malin Hansson målar den östra gaveln på brygghuset på Stora Vadet i Götala 20120616.
 

Det blev mycket lyckat, vid kommande besök ska vi måla om plåttaket och se över fönstren, som bland annat behöver kittas om.


Malin Hansson målar fönsterkarmar på brygghuset på Stora Vadet i Götala 20120617.
 

Dessutom finns högt på önskelistan att golvet bör åtgärdas, troligtvis behöver stora delar läggas nytt, men vi ska göra det enkelt, använda av oss gamla brädor som finns på torpet.


Malin Hansson målar en bänk i samma färg som fönsterkarmarna på brygghuset på Stora Vadet i Götala 20120617.
 

Till detta finns skäl att återkomma i början av juli, efter vår långhelg därstädes.

Nymålat brygghus på Stora Vadet i Götala 20120617.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0