Västergötlands Fornminnesförening 150 år.

 

I söndags, den 15 september 2013, var jag och tittade på en givande utställning om den 150 års jubilerande Västergötlands Fornminnesförening, som visades på Västergötlands museum i Skara.

 

 

En förening som har stått museet nära alltsedan begynnelsen, på samma sätt som Fornminnesföreningen i Göteborg, har stått stadsmuseet i sin stad nära.

 

 

För knappt ett sekel sedan, den 28 maj 1919 invigdes Västergötlands museum i Skara, som har sitt materiella ursprung i Skara Gymnasii Historie- och Naturaliecabinett, vars verksamhet var i gång åtminstone år 1751.

 

 

Från denna Skara läroverkssamling finns bland annat en stjärnglob, tillverkad i Amsterdam 1715. På globen framställs himlakropparna som djur och människofigurer.

 

 

Det andliga ursprunget till Västergötlands museum finns i Västergötlands Fornminnesförening, som bildades av ett trettiotal män (sic) i Skara för drygt 150 år och tre månader sedan, den 11 juni 1863.

 

 

Under samma årtionde började även föreningens tidskrift utkomma. Häftena utkom oregelbundet de första årtiondena, men tidskriften som idag är en bok, ges ut vartannat år.

 

 

I föreningens dagsaktuella broschyr pryds mittuppslaget av en domarring på Tempelbacken i Götala, så som sig bör… om man som jag ser världen ur Götalas horisont.

 


 

Västergötlands museum ligger i Skara och drivs av Västra Götalandsregionen på uppdrag av Stiftelsen Västergötlands museum. Där visas bland annat flera av Fröslundasköldarna, de mer än tolv votivsköldarna från bronsåldern som hittades på Kållandsö 1985. Museet har också basutställningar som visar Västergötland under forntiden och Skara under medeltiden. Ett friluftsmuseum – Fornbyn, hör till museet. Museibyggnaden uppfördes 1919, men det första museet under nuvarande namn öppnades 1865. Åren 1978-1999 var namnet Skaraborgs länsmuseum. Byggnaden ritades av arkitekten Charles Lindholm, född 21 augusti 1870 i Göteborg, död 4 maj 1955 i Stockholm.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0