Sommarresa till Kinnekulle.

Ett 50-tal medlemmar från Fornminnesföreningen i Göteborg, lyssnar på västgötaguiden Ewert Jonsson vid ingången till Husaby kyrka. De två gravar i form av två stora stenkistor, som än i dag återfinns framför kyrkans huvudport sägs tillhöra Olof Skötkonung och biskop Unni, men huruvida det stämmer eller ej är omöjligt att fastslå (biskopens grav är dock fastslagen som biskopsgrav).
 

I min senaste blogg besökte jag Varnhem, för att införskaffa material till sommarresan med Fornminnesföreningen i Göteborg, som i år skulle Kinnekulle. Igår, den 19 augusti 2017, var vi där på det blommande berget vid Vänerns strand, med en fullsatt buss på 55 personer, som besökte hällristningar, medeltidskyrkor, borgruiner, hedlandskap, urgamla källor, kalkstensbrott och herresäten såsom Hällekis, Trolmen, Hjälmsäter , Råbäck – där Selma Lagerlöf år 1901 skrev första delen av sin roman Jerusalem – och Blomberg, där vi eftermiddagsfikade gott på Café på klostret, under ledning av en av Västergötlands kunnigaste guider – Ewert Jonsson, från Källby utanför Lidköping.

 

Husaby kyrka.
 
Husaby källa.
 
Vår busschaufför Erland Olsson, från Ljungskile buss bodde under flera års tid i Forshem. Här passerar vi en stenvalvsbro.
 
Byggnad i Hjelmsäter, från 1590. Källarvalven i huvudbyggnaden är ännu äldre, dateras till 1450-talet.
 
Utsikt över Skaraborg från Kinnekulle.
 
Aranäs var en medeltida stormansborg som låg på en udde i Vänern vid Årnäs i Forshems socken och ägdes av marsken Torgils Knutsson, grundare av den forna finländska staden Viborg, där han ännu idag står staty.
 
Arkeologiprofessorn Elisabeth Arwill-Nordbladh från Göteborgs universitet och vår eminente västgötaguide Ewert Jonsson vid Aranäs ruin i Årnäs 20170819.
 
Ljungskile buss stannar till i Årnäs.
 
Milsten i Årnäs.
 

I sommar är det femton år sedan jag upptäckte Kinnekulle, som öppnades upp turistmässigt efter att romanerna om korsriddaren Arn Magnusson, skrivna av Jan Guillou hade utkommit åren dessförinnan. Östgöte till börden hade jag haft Omberg som kuliss i många år, med en lika färgstark historia, så jag kunde lätt känna mig hemma runt Kinnekulle bland fornminnen, gamla kyrkor, sägner och övrigt kulturlandskap vid en stor sjö. Att Kinnekulle dessutom har en järnvägsstation som heter Blomberg gjorde inte det blommande berget svårare att ta till sig. Numera med vårt fritidshus i Götala, utanför Skara, gör att vi årligen brukar besöka någon av Kinnekulles sevärdheter med våra inresta gäster. Kinnekulle har varit ett populärt besöksmål, så länge folk har rört sig på vägarna. Historierna är många, flera av dem fick vi höra av Ewert Jonsson, som berättade om det kulturhistoriskt intressanta Kinnekulle.

 

Forshems kyrka, den enda kyrkan i Norden, som är tillägnad Kristi grav, med stenreliefer från 1100-talet och ett stenmuseum med liljestenar.
 

I Husaby förmiddagsfikade vi i byns hembygdsgård och uppe på Högkullen besåg vi den vidunderliga utsikten, samt spisade en trerätters buffélunch på Kinnekullegården. Dessutom fick vi under resans gång möjlighet att se två flockar av de talrika dovhjortar, som finns på Kinnekulle. Vår busschaufför Erland Olsson från Ljungskile buss, hade med sin hustru Blå pensionatet i Forshem under många års tid i början av detta millenium, så ni kan förstå vilken givande dag det var att ordna en utflyktsdag för våra föreningsmedlemmar tillsammans med Kinnekulleproffs som Ewert och Erland.

 

Bloggförfattaren Harri Blomberg tyckte om ortnamnsskylten i Blomberg.
 
Flyhov är Västergötlands största hällristningslokal. Här finns över 450 figurer från bronsåldern på ett tiotal hällar. Dessa förevisades av Ewert Jonsson, som berättade att figurerna föreställer människofigurer, skepp, hjul, fotsulor, älvkvarnar och djurfigurer, samt svärdslipningsrännor orsakade av istiden. Den mest omtalade bronsåldersfiguren är den internationellt kända "yxguden".
 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0