Utmarkens arkeologiska torpmiljöer vid Delsjön och Härlanda tjärn i östra Göteborg.

Inte långt bort från Göteborgs centrum finns forna torpmiljöer som påminner om dem som man hittar i Götala vid Skara. För sju år sedan, i april 2008 gjorde jag en inventering av dessa i stadsdelen Örgryte-Härlanda. Till Kålltorps gård i östra Göteborg hörde bland annat utmarkstorpen:
1) Skatås (ca 1822-1937)
2) Korpås (1811-1949)
3) Sandhåla (1811-1918)

En idag bevarad stenmur var förr gränsen mellan Kålltorps bys inägor och utmarken.
1) I Skatås fanns två torp:
Skatås 1 hette Skålmakärr.
Skatås 2 hette Terra Nova.

Där det idag ligger baracker från 1940-talet, som inrymmer omklädningsrum och en stuga som har gästsängar låg torpet Skatås 1 - Skålmakärr, från tidigt 1820-tal till 1878. Av detta torp återstår ingenting, då marken uppodlades.


Efter att Skatås 1 revs 1878 blev marken där torpet och dess ekonomibyggnader stod uppodlad. Spåren ovan jord är obefintliga, frågan är ens om en samtidsarkeologisk utgrävning skulle ge ett resultat?



Bakom de nutida barackerna, där torpet stod, finns en förhöjning i landskapet. Ifall man kan hitta spår av den forna torpmiljön, bör det i så fall vara här.


På den första avsatsen i berget, sett från slänten där torpet stod, finns ett par uthuggna stenblock löst liggande. Dessa liknar grundstenar till hus byggda av trä, kan vara från torpet eller någon av dess ekonomibyggnader.

Tillkomsten av det nya torpet år 1851, har sin orsak i skifteshandlingar angående utmarken mellan Kärralunds gård och Kålltorps gård 1843-1855, då Skatås 1 – Skålmakärr, överfördes från Kålltorp till Kärralund. En stenmur kom att byggas för att skilja ägorna åt och löper än idag över de centrala delarna av Skatås.





Torpet Skatås 2 - Terra Nova byggdes på mer ickeproduktiv odlingsmark. Där byggdes även ett stort antal föreningsstugor i början av 1970-talet.


Torpets läge var där föreningsstuga nummer 18 står idag.


I ett litet skogsparti invid torpet hittades vid inventeringen en tegelsten som hade tydliga brännspår. Den såg ut att ha suttit i en skorstensstock. Eventuellt i torpet Skatås 2.











Närmast de forna torpmiljöerna i Skatås hittas flera stenmurar. En del tillhör ägodelningen mellan gårdarna Kålltorp och Kärralunds utmarker. Andra stenmurar synes ha haft en annan funktion.




Stjärntorpet (detta torp låg inte under Kålltorps gård, men medtas då det ligger vid Skatåstorpen) som uppfördes 1880 som en arbetarbostad åt Kärralunds gård, låg fram till 1969 på den plats där dagens parkering till Skatås motionscentrum ligger. Under mellankrigstiden gick Stjärntorpets barn i skolan i Örgryte, medan barnen från Skatås gick i Göteborg. Stenmuren mellan torpen hade betydelse långt efter att den hade byggts. Inte bara i ägobetydelse, utan även i den praktiska vardagen. Av torpet som brändes ned av Göteborgs stad, finns inga grundrester synliga, men i slänten ned från parkeringsplatsen hittas tegel som har suttit i en byggnad.






I skogarna runt Härlanda tjärn finns flera löpande stenmurar. Till vissa har man använt sig av naturligt liggande stenblock, så att man skulle slippa onödigt byggnadsarbete.


















































