Från 28 till 29 november 2013.

 

I dagarna var det två år sedan jag blev götalabo och Skara min hemkommun. På torpet Stora Vadet fortsatte jag med att röja, ställde undan trädgårdsmöbler och utsmyckade brygghuset inför 1:a advent. På tvåårsdagen hade jag en lite ljusfest då skymningen blev mörker. Tomtarna på Stora Vadet höll mig sällskap.

 

 
 

Fredagen den 29 november vaknade jag till en underbar soluppgång, gick ut för att njuta av den, som om världen hade satts i brand. Jag gick sedan tillbaka till sängen för att läsa vidare i aktuell lektyr för dagen, efter frukost, städning och vedhuggeri, gick jag över hagmarkerna med dess torplämningar och fornlämningar till Skara för shopping, besök i domkyrka och på stadsbibliotek, samt en välbehövlig matstund. Jag inköpte en tavla från mellankrigstiden, föreställande Billingen, sedd från Kungslena. Evald Gillbrand från Tidaholm, köpman och allkonstnär, har målat tavlan. Han finns representerad med bl a en väggmålning från 1941 i Tidaholms kyrka och dessutom med flera alster i dess församlingshem, Mobackens kapell, Blåhults kapell och Östra kyrkogårdens kapell, samt i den klassiska Sagabiografen i Tidaholm från 1917.

 


Bilderna är fotograferade av Harri Blomberg i Götala 20131128-20131129, bortsett den sista bilden med väggmålningen i Tidaholms kyrka, som fotograferades av densamme sensommaren 2006.

Fridfull helg i Götala.

 

Helgen som var besökte jag Götala för att se över de tvenne torpen och denna gång tog lantlivet över helt, besökte bara Skara vid ankomst i fredags och avfärd i söndags. Jag gladdes mig åt att spängerna längs Tempelbackastigen var färdigställda, trippade lätt upp på Tempelbacken och besåg kungsgårdens marker. Där de flesta kreaturen är intagna, bortsett från ett gäng ungdjur som hänger i en klunga norr om ladugården, ned mot bäcken, passerade dem några gånger på väg till och från Stora Vadet. På torpet Viljet funderar jag på hur hög värme jag ska ha över vintern, experimenterar mig fram, då jag inte riktigt vet hur väl isolerat bostadshuset är och då vi inte flyttade in förrän i april i år, har vi inte haft det en vintersäsong ännu. Vinterrustandet får prövas fram. Även på torpet Stora Vadet sker ett visst vinterrustande, men mer att vända på utebadkaret och ta in utemöbler. Dagarna är korta så här års, därför får jag planera arbetsdagarna ute med räfsande och röjning (sågande) som huvudsakliga sysslor för tillfället. Om det är ganska lugnt tempo bland de flesta götalabor, så är det full rulle på Götala herrgård som har julbord varje dag, vi ska passa på att prova dess delikatesser i december. Grannen från torpet Motviljet var på besök på Viljet, men även på Stora Vadet, vilket jag uppskattade. En trevlig samtalspartner, påminner lite grann med framlidne far Hjalmar som under mina barndomars somrar i Kullerstad utanför Norrköping i Östergötland, kunde vara borta i timmar då han gick på promenad längs bygatan som så fint hette Runslingan. Min mor sa nyligen till mig, att han brukade slinka in hos grannarna för samtal.

 


Bilderna är fotograferade av Harri Blomberg i Götala 20131122-20131124.   


Snabbvisit.

 
I slutet av föregående vecka gjorde jag en snabbvisit i Götala; för att lämna saker, fixa med inredningsdetaljer, se över värmen och göra lite trädgårdsarbete. Det som gladde och överraskade mig är att vandringsleden till Tempelbacken från Mariebergs kyrkogård håller på att få spänger över de fuktigaste delarna sv det gamla Götalamadet. Det underlättar besök till de fina ekbackarna och västgötarnas av tradition utpekade tings- och kultplats. I Örnsro finns numera vid sidan av Viking Genetics, även VÄXA.
 
 
 

In memoriam - Stig Elofsson (1950-2013).


RSS 2.0