Fängelset Cárcel de Cebú, som blev museet Museo Sugbo i Cebu City.

Museet Museo Sugbo i Cebu City, var tidigare ett fängelse.

 

Museo Sugbo är inrymt i det som en gång kallades Cárcel de Cebú, provinsfängelse i Cebu City. Designat år 1869 av Domingo de Escondrillas, som verkade som den ende arkitekten i Cebu vid den här tiden.

 

Huvudentrén till Museo Sugbo, den 28 juni 2018.
 

Fängelset Cárcel de Cebú var ursprungligen föreslaget som Cárcel del Distrito, huvudfängelset för Visayas-distriktet. Det är anledningen till att det fick sin relativt stora storlek vid tidpunkten då den påbörjades byggas. Efter att ha granskats i Manila godkändes projektet och byggandet satte igång runt 1871.

 

Man ska kasta mynten i önskebrunnens spann bakom sin rygg, vi lyckades inte utan de föll ned i brunnens botten och då infaller inte ens önskningar, men vi hade roligt ändå. 

 

Man tror att de flesta blocken av korallsten härrör från The Parian Church tillägnad San Juan de Bautista, som hade rivits 1878 efter att biskopen i Cebu vann en långvarig tvist mot församlingsborna i de gamla kinesiska kristna kvarteren, som hade en finare kyrka än biskopen hade med sin domkyrka, därför revs The Parian Church.

 

Modell av The Parian Church i museet 1730 Jesuit House, före rivningen av kyrkan 1878.

 

Efter tjugo år renoverades och tillbyggdes fängelset 1892, vilket medförde att fler byggnader uppfördes i fängelseområdet. Det förblev som fängelse under den amerikanska koloniala tiden, som ersatte spanjorerna 1898. Under den japanska ockupationen under andra världskriget fängslades filippinska gerillasoldater (ordet "gerilla" kommer av det spanska ordet guerrilla som betyder 'litet krig') här efter varaktig tortyr under händerna på Kempeitai, den japanska hemliga polisen.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg på fängelsegården i det forna fängelset Cárcel de Cebú, i bakgrunden syns små celler på bottenvåningen.

 

Efter kriget fängslades många av de japanska kollaboratörerna i Cebu här också. Från 1950-talet till 1976 fungerade Cárcel de Cebú både som stadens fängelse och provinsfängelse. Officiellt namnändrades fängelset namn från Cárcel de Cebú till Cebu Provincial Jail under amerikanerna och på 1980-talet ändrades namnet till Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center (CPDRC).

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg i det forna fängelset Cárcel de Cebú, omvandlat till ett regionalmuseum för ön Cebu.

 

Efter överföringen av CPDRC till ett mer rymligt och modernt fängelsekomplex i december 2004 omvandlades de gamla fängelsebyggnaderna från 1800-talet till provinsialmuseet Museo Sugbo, som bevarar regionens kulturarv, de första fyra gallerierna av museet invigdes den 5 augusti 2008.

 

Regionalt ris, som odlades tidigt på ön Cebu.
 
Regional keramik från ön Cebu.
 
Förhistorisk keramik från sydvästra delen av ön Cebu, tillhörande den lokala metallåldern 1500 f Kr - 900 e Kr.
 
Förhistorisk keramik och snäckskal från ön Cebu.
 
Förhistorisk begravningskista från provinsen.

Tre fantastiska hus i Cebu City, från den spanska tiden.

Sommaren 2018 gjorde vi en tidsresa till den spanska koloniala epoken i Filippinernas historia.

 

Sommaren 2018 besökte vi tre fina museer och samtidigt gamla filippinska hem i Cebu Citys äldsta stadsdel, dessa var Casa Gorordo Museum, Yap Sandiego Ancestral House och 1730 Jesuit House. Bara namnen i sig berättar om forna tider och sätter igång fantasin.

 

1730 Jesuit House i Cebu City - Runt omkring i Filippinerna finns hus bevarade från den spanska perioden av Filippinernas historia som sträckte från 1500-talet till år 1898.

 

Casa Gorordo Museum

 

Casa Gorordo Museum i Cebu City, är det finaste och tekniskt mest utvecklade museet som uppvisar ett hus från den spanska perioden.

 

Huset byggdes på 1850-talet och beboddes i fyra generationer av den förmögna familj Gorordo i Cebu City och har varit museum sedan 1983, efter att den hade inköpts av en stiftelse i slutet av 1970-talet, vars livsstil man får en god inblick genom en vandring igenom hemmet som har en bibehållen originalinredning. 

 

Trappan upp till övervåningen som man bebodde.
 
Köket i bostadsdelen.
 
Matsalen följs av vardagsrummet.
 

Casa Gorordo Museum renoverades fint för två år sedan och är i dag interaktivt och digitaliserat som visar husets, kvarterets, stadsdelens, stadens och Filippinernas historia, såsom en smältdegel mellan olika kulturer.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg står ute på den stora uteterrassen.

 

Vi provade kläder från tiden och fotograferas med bakgrundsbilder från sekelskiftet 1900. Här fanns en trevlig museibutik och café med servering av enkel mat.

 

Med modern teknik kan man fort göra en tidsresa mer än ett sekel tillbaka.
 

Yap Sandiego Ancestral House

 

De filippinska färgerna pryder Yap Sandiego Ancestral House i Cebu City.

 

Det här ett mycket märkligt antikvitetshus från 1600-talet, som är mer en släktgård än ett museum, därför var den kaotisk till sin karaktär, ungefär som vissa enklare antikvitetsbutiker (loppisar) brukar vara.

 

Mischmasch av ting.
 
Uppdukat i matsalen.
 

Hemkänslan infann sig dock, då man här fick sitta i de gamla stolarna och titta på våningen under genom golvplankorna som knarrade.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg tar en paus och beskådar gatulivet.
 
Trätrappan mellan våningsplanen, bostaden hittades på andra våningen.

 

Filippinernas kulturhistoria genom seklerna hittas i detaljerna, i varje enskild artefakt.

 

Takkonstruktionen uppvisar tegeltak och bärande takbjälkar.

 

1730 Jesuit House

 

1730 Jesuit House gömmer sig i en lagerverkstad.

 

Det här är ett mycket gammalt hus, en liten pärla gömd inuti en lagerverkstad vid en liten gata, där jesuiterna bodde när de kom till Cebu City.

 

Personalen i lagerlokalen har vant sig vid att det dagligdags kommer hundratals turister för att bese det märkliga huset som gömmer sig mellan lagervarorna.

 

Det är nu ett museum som ägs av en rik borgerlig familj och omgärdas av familjens lagerlokal. Ute på gatan förstår man inte att denna historiska plats döljer en sådan kulturskatt. Vår tilldelade guide var oerhört kunnig, hon berättade om Cebu Citys historia och om familjelivet i byggnader som denna.

 

Vår glada och kunniga guide berättar om husets märkliga historia.

 

Vi fick också veta att sonen till den nya ägaren, hade studerat på ett universitet i Manila som hade grundats av jesuiterna. Han tog sig tid att undersöka strukturen i fastigheten och upptäckte att det ursprungligen var "Jesuithuset" (hus byggt av jesuiterna när de kom till ön Cebu) och som sedan gick till sin far och bad om att huset skulle bevaras. 

 

Den ursprungliga trappan till gatan är numera en återvändsgränd.
 
Nuvarande trappan upp till bostadsdelen av huset, kommer från lagerlokalen.

 

Det möblerades med möbler från de nya ägarna, medan huset i övrigt är ursprungligt, det vill säga väggarna, taket och golv är alla från den tiden då Jesuiterna byggde det.

 

Denna typ av vilstolar vid stora fönsteröppningar har funnits i alla hus från den spanska tiden, som jag besökte i Filippinerna under min andra resa i landet.
 
Matsalsborden till denna typ av hus från spanska tiden är alltid stora, så att många gäster får plats.
 
Köket intill matsalen.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg poserar framför jesuithusets - 1730 Jesuit House - antikviteter.

Gamla kyrkor i Cebu City.

Den 28 juni 2018, återbesökte artikelförfattaren Harri Blomberg med sitt resesällskap basilikan och Magellans kors i den gamla delen av Cebu City. Denna gång besåg han även Jesusbarnet Santo Niño på nära håll, såsom pilgrim.

 

Under mellandagarna 2017 besökte vi basilikan Basilica del Santo Niño och fortet San Pedro i de äldsta delarna av Cebu City, men vi missade den närbelägna katedralen Cebu Metropolitan Cathedral, så den 28 juni 2018 tog jag och mitt resesällskap slag i saken och återvände till både basilikan för att bese själva Santo Niño (Jesusbarnet), som vi inte gjorde i december 2017, åter tända ljus vid Magellans kors och besöka mässan i domkyrkan Cebu Metropolitan Cathedral, på andra sidan gatan.

 

Domkyrkan i Cebu City ligger intill basilikan.

 

Denna  fina katedral blev huvudkyrkan i det biskopsdöme som inrättades i nuvarande Cebu City den 14 augusti 1595, kyrkans grundstenar lades i april 1565 av Miguel Lopez de Legazpi, Fray Andrés de Urdaneta och Fray Diego de Herrera och räknas som en av Filippinernas äldsta kyrkor, vid sidan av Basilica del Santo Niño, som ligger intill, båda uppförda nära fort San Pedro i den spanska staden.

 

Mässan i domkyrkan samlar mycket folk även på vardagar.

 

Byggandet av katedralen tog många år på grund av frekventa avbrott, som orsakades av brist på pengar och andra oväntade händelser. Vid en tidpunkt fanns medel avsedda för byggandet av katedralen, men överfördes till att bekämpa Moros, den muslimska minoriteten i sydvästra Filippinerna, som man hade ständiga krig med sedan 1500-talet till dess att den spanska överheten tog slut 1898.

 

Domkyrkans interiör.

 

Domkyrkans arkitektur är typisk för spanska koloniala kyrkor i landet, nämligen med tjocka väggar för att motstå jordbävningar, tyfoner och andra naturkatastrofer. Fasaden har ett snoddformat pediment, som är dekorerat med snidade lindningar av blommotiv, en IHS-inskription och ett par gripar. Spaniens kungliga vapensköld är blasonerad i låg lättnad över huvudingången, vilket speglar kanske den spanska monarkens bidrag till dess konstruktion.

 

Spaniens kungliga vapensköld, syns ovanför ingången till domkyrkan i Cebu City.

 

Under andra världskriget förstördes mycket av katedralen av de allierade bombningarna av staden, som hölls av japanska ockupanter. Bara klostret (byggt 1835), fasaden och väggarna var kvar. Det återbyggdes snabbt på 1950-talet under överinseende av arkitekt Jose Ma. Zaragosa, under överseende av ärkebiskop Gabriel Reyes.

 

Domkyrkans interiör.

 

År 1982 byggdes ett mausoleum på baksidan av sakristian och fungerar som en sista viloplats för Cebus biskopar och prästerskap.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg tar en selfie i domkyrkan i Cebu City, den 28 juni 2018.


Bra hotellboende kring Ayala Center Cebu i Filippinerna.

Hotellkvarteren vid Ayala Center Cebu 20180626.
 
I slutet av december 2017 bodde vi på det välrenomerade Mandarin Plaza Hotel i Cebu City i Filippinerna, som låg intill köpcentret Ayala Center Cebu och även på den senaste resan valde vi att bo på två lika bra hotell intill samma köpcenter.
 
Bra hotellboende kring Ayala Center Cebu 20180701.
 
Det vill säga Quest Hotel and Conference Center Cebu och Cebu Parklane International Hotel.
 
Vy över Cebu Parklane International Hotel 20180710.
 
Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 
Poolen på Cebu Parklane International Hotel 20180626.
 
Bad på Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 
Interiör på Cebu Parklane International Hotel 20180627.
 
Interiörbild från Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 
Frukost på Cebu Parklane International Hotel 20180701.
 
Frukost på Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 
På det sistnämnda hotellet - Cebu Parklane International Hotel - bodde vi under en hel veckas tid och jag tyckte verkligen om personalen, servicen, maten och poolområdet, som till skillnad mot de andra två restaurangerna hade en uterestaurang därstädes, så man kunde sitta utomhus och äta kvällstid.
 
Uterestaurangen på Cebu Parklane International Hotel 20180627.
 
Uterestaurangen på Cebu Parklane International Hotel 20180630.
 
Poolhäng på Cebu Parklane International Hotel 20180628.
 
Poolhäng på Cebu Parklane International Hotel 20180628.
 
Filippinska tidningar i Cebu City 20180626 - Ombudsman.
 
Verkligen trevligt, dessutom var de oerhört flexibla när det behövdes få hjälp.
 
Philippine Eagles på Cebu Parklane International Hotel 20180630.
 
Philippine Eagles på Cebu Parklane International Hotel 20180630.
 
Alla tre hotellen är riktigt höga med fin utsikt över nejden och vistelserna kommer upplevas liknande, förutom då att Cebu Parklane International Hotel har sin uteservering. Man bor mitt i stan och den smått kaotiska trafiken fortgår nästan dygnet runt, men det har sin charm tycker jag och alla poolmiljöerna ligger på sådant sätt att man kan följa folklivet nedanför. Ibland kan man som en västerlänning bli lite uttittad i Filippinerna, men i dessa stadskvarter känns det inte så, då vi året runt är många som bor i och besöker området.
 
Vy från Cebu Parklane International Hotel 20180630.
 
Vy från Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 
Ayala Center Cebu är ett stort köpcentrum på Cebu Business Park i Cebu City, Filippinerna. Det är det första Ayala köpcentrumet, med 680 butiker och tjänster, som ligger utanför Metro Manila. Det öppnades i november 1994 och ägs av Ayala köpcentra.
 
Ayala Center Cebu 20180701.
 
Utanför Ayala Center Cebu 20180715.
 
Detaljhandelsytan på 5 våningar upptar 240 688 kvadratmeter och på en genomsnittlig dag besöker mer än 85 000 personer Ayala Center Cebu, medan siffran ökar till 135 000 på helgerna. Det är dessutom centrum för Cebu Business Park Complex.
 
H&M i Ayala Center Cebu 20180626.
 
H&M i Ayala Center Cebu 20180627.
 
Ayala Center Cebu 20180627.
 
Den 30 oktober 2008 öppnades dessutom "The Terraces" i Ayala Center Cebu, ett projekt som kostade 100 miljoner kronor och som omvandlade galleriets lagunområde till en förlängning av terrasser för avsalu av mat och dryck. Här älskar jag strosa bland tropiska träd, växter och lugn i detta hektiska storstadsområde.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg i Ayala Center Cebu 20180627.
 
Grön trädgård vid Ayala Center Cebu 20180701.
 
Bra mat på Ayala Center Cebu 20180701.
 
Bortsett från bra shopping i luftkonditionerade utrymmen, talrika matställen, finns även banker, bio och busstation. Sedan är det lätt och billigt att ta sig till badstränder på Mactan Island, historiska sevärdheter i stadens gamla kvarter eller i det omgivande landskapet.
 
Ayala Center Cebu 20180715.
 
Bio på Ayala Center Cebu 20180627.
 
Busstationen vid Ayala Center Cebu, sedd från Quest Hotel and Conference Center Cebu 20180710.
 

 
Ett glatt gäng besöker Ayala Center Cebu 20180715.
 


Tema Filippinerna 2.

Födelsedagsfirande, hemma hos min arbetskamrat i Cebu City i slutet av juni månad 2018. Vi firade modern som fyllde 57 år, det blev en fantastisk kväll med trevligt sällskap, god mat, fyrverkerier och karaokesång. Det sistnämnda en del av filippinskt folknöje, såsom i Finland där man också älskar karaoke.

 

I januari 2018 hade jag som tema öriket Filippinerna, då jag i somras återbesökte öarna Cebu och Luzon under tre veckors tid, känner jag att det är dags att ytterligare belysa dessa fantastiska öar i Stilla havet. Berätta om städer, landskap, mattraditioner och sevärdheter, såsom kyrkor och fantastiska hus från den spanska perioden fram till 1898.

 

Lechon (helstekt gris) och andra läckerheter på det filippinska matbordet.

 

Cebu City och Manila återbesöktes, men även den underbara staden Vigan i norra delen av ön Luzon, ett världsarv som vi ska återkomma till under denna månad. När höstmörkret faller över Norden, kan det kännas gott att få drömma sig tillbaka till det alltid tropiska Filippinerna.

 

57-års kalas i Cebu City.
 

 
Fyrverkeri på ett födelsekalas i Cebu City.

RSS 2.0