Långhelg i Skaraborg.

 

Det blev en riktigt härlig långhelg i Skaraborg, där jag och min östgötska vän Malin varvade några dagars arbete på Stora Vadet i Götala med trevliga matstunder och shopping i Skara och tre nätters välbehövlig övernattning på Brunsbo biskopsgård (där laddar vi upp våra batterier mellan de intensiva dagarna med skön nattsömn och god frukost i det gamla biskopsköket).

 

 

Därtill hann vi med exkursioner till Gudhems kloster, Axvalls marknad, Varnhems kloster, Lundsbrunns kurort, Mariedals slott, Dalakvarn, Husaby kyrkomiljö och en rundtur på Kinnekulle. Långhelgen började i Falköping och avslutades i Herrljunga.

 

 

I Götala har vi fortsatt med att röja bort slånträd från storhögen, vars form blir alltmer majestätisk där den vaknar ur en Törnrosasömn, sågat ned en del övriga småträd som växer där de inte ska, tagit ned getingbon där de inte ska finnas, klippt gräs och fortsatt med den yttre renoveringen av brygghuset.

 

 

Alla fönstren till detta är nu färdigkittade och målade, därtill har vi reparerat och målat ytterdörren till detsamma. Den fick nya bräder – som vi hittade i garaget på Stora Vadet och från Malins hemgård Stora Gullborg i Östergötland, de senare en gång delar av träd uppvuxna på ett järnåldersgravfält därstädes.

 

 

Blå dörr och fönster passar bra till de röda ytterväggarna. I fönstren hängde vi upp nya gardiner, de gamla var bokstavligen i trasor. Mina nya hängde en gång i tiden i ett studentrum på Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna, där Malin läste till agronom. Det är passande, då Stora Vadet är granne med SLU Götala.

 

 

Till plåttaket köpte vi svart metallfärg, men på grund av sporadiska regnskurar väntade vi med att måla det, tills nästa gång.

 

 

Det finns alltid något att göra på Stora Vadet, vilket är givande. Dock arbetar vi inte allena, utan grillar kött och vandrar runt på tomten, tittar på den vackra naturen och gläds åt att markerna betas. Solnedgången över Götalabäckens dalgång är vacker.

 

 

Detta besök snickrade vi dessutom upp en informationsskylt, där Stora Vadets historia och nutid berättas för besökare.

 

 

Den fick samma röda färg som de skyltar som Länsstyrelsen i Västra Götalands län har för sina kulturmiljöobjekt. Summa summarum så hade vi en bra helg i Götala med omnejd.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0