Tingshögar och tempelbackar i Danmark.

 

Av de drygt 100 000 gravhögar som har funnits i Danmark, återstår ¼ eller i runda tal 25 000 och av några av dessa kullar – oftast med tillhörande gravhögar – av mer monumental karaktär blev tidigt folkliga samlingsställen. Allaredan under förhistorisk tid möttes man på lagberg och kullar till tingsförsamlingar, varpå lag blev förkunnat och rättsaker avgjorda. Traditionen utvecklade sig i nyare tid till att vissa platser blev nationella samlingsställen.

 

 

Skamlingsbanke föddes den folkliga väckelsen 1844. På Himmelbjerget och Hohøj försökte Blicher att samla folket och väcka dem till dåd. Och i mindre skala har liknande skett lokalt ända fram till nutiden (Lidegaard 1998:13). Nedan en bild på tingshög och galgbacke, för danska Rinds häradsting som var i bruk intill 1689.

 

 

Under neolitikum (bondestenåldern) uppkom de äldsta mänskligt uppförda högarna i Danmark, oftast i form av långhögar och fortföljdes av olika former av övertäckta stenkammargravar. Under bronsåldern uppkom det tusentals av runda gravhögar, vilka övertäckte sten- eller ekkistor. På Bornholm uppfördes gravrösen, såsom i övriga Norden. Vid kartläggningen av de danska forntidsvägarna har man uppmärksammat att det med jämna mellanrum uppträder markanta högar eller kullar med påfallande namn, såsom Tempelbakken (jämför med Tempelbacken i Götala, Skara) (Lidegaard 1998:14f & 19).

 

 

Mats Lidegaard har skrivit en underbar bok som heter Danske høje fra sagn og tro, vilken utkom på Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck i Köpenhamn 1998. Där berättar han om när gravhögarna uppfördes, åt vilka och hur traditioner med sägner och folktro levde kring dem, men även om hur de försvann med ett mer intensivt jordbruk under 1800-talet, då även hur gravmaterial samlades på museer. Det är ett standardverk för dem som intresserar sig för gravhögar och tingsplatser.

 

 

Bildmaterialet är rikligt, då han flitigt har rest runt i Danmark. Namnet Tinghøj (Tingshög) uppkommer på 10 olika platser,men även snarlika ortsnamn som Lovhøj (Laghög) och Tingbjerg (Tingsberg). (Lidegaard 1998:172, 182, 189, 200, 206, 207, 208, 213, 215 & 233, samt 241 & 251).

 

 

Ett exempel på en dansk Tinghøj, är ovan- och nedanstående som är 7-8 meter hög med en diameter av 25 meter (skadad på sidan). Denna rundhög från forntiden är sedd från parkeringsplatsen vid vägen A16 mellan Hammershøj och Kvorning. Den är fotograferad av Kim Hansen, den 8 januari 2010 och av Slaunger, den 24 maj 2012.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0