Skaraborgs länsmuseums besiktning av Stora Vadet, den 11 november 1982.

 

Nancy Nykvist berättar i sin bok Återblick om hur torpstället besiktades senhösten 1982 av antikvarie Eva Björkman och med kulturnämndens representant P. H. Fornander som medhjälpare*, landsantikvarie Ulf Erik Hagberg har undertecknat besiktningen, som lyder enligt följande:

 

”Stora Vadet (Va´t, tidigare Taskevad) har tidigare varit torpställe under Götala. Namnet kommer av vadstället som funnits över bäcken strax norr om torpet. I området finns flera fornlämningar i form av högar, en ligger på fastigheten mellan boningshuset och bäcken. Stället är beläget på en mindre höjd, omgivet av ett öppet kulturlandskap.

 

 

Boningshuset är timrat med utknutar och klätt med faluröd lockpanel av äldre slag. Taket är täckt med tegel över en äldre takbeläggning av halm och torv. De breda vindskivorna är typiska för halm- och torvtak.

 

 

Stugan har kraftig ryggås. Spår av målarfärg på ryggås och sparrar visar att den tidigare varit öppen upp till ryggåsen.

 

 

Byggnaden har parstugeplan med ett rum på vardera sidan om farstun och kök bakom farstun. Det vänstra rummet är störst medan rummet till höger tidigare varit bod och nu avdelat med förrådsutrymme åt baksidan.

 

 

Fram till 1899 fanns i det vänstra rummet en stor mur med bakugn. Denna togs då bort och ett särskilt kök med järnspis inreddes i det gamla bryggköket (grovkök) innanför farstun. På 1940-talet ersattes sekelskiftets spis i rummet av en nyare öppen spis.

 

 
När rummet fick innertak finns ingen uppgift om, möjligen ändrades detta när spismuren revs 1899.
 
 

Fönstren är bytta mot tvåluftsfönster utan spröjs och även ytterdörren är av senare datum.”

 

 

Nancy Nykvist berättar att i sammanfattningen står bl a: ”Stora Vadet utgör en tilltalande gårdsbildning som förutom boningshuset omfattar en äldre ladugård, jordkällare och ett par smärre uthus. Stället omgärdas av stengärdsgårdar och kring huset står fruktträd.”

 

 

Skrivelsen avslutas, enligt Nancy Nykvist, med: ”Helhetsmiljön och det omgivande kulturlandskapet är intressant och tilltalande ur kulturhistorisk synvinkel, och därför värd att vårda och bevara.”

 

 


 

 

*) Nykvist, Nancy, Återblick. Skara 1997:22f.

Fotografierna från Stora Vadet är tagna av Eva Björkman, den 11 november 1982, och finns att beskåda i Skaraborgsrummet på Västergötlands museum i Skara, i bildboxen för forna Skara landsförsamling.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0