Offerstenen i Halla hage.

 

Söder om torpet Motviljet går en stig till en plats som på moderna kartor heter Skogalyckan, men så sent som på en lantmäterikarta från år 1892 hette Halla hage (Hallahage) och är ett forna torp under kungsgården Götala med beteckningen RAÄ Skara 72:1 i fornminnesregistret.* Där hittas bebyggelselämningar som enligt inventeringen 1984 består av 1 husgrund, 1 jordkällargrund, 1 brunn, stenmurar och odlingsrösen. Beväxt med bok och andra lövträd, samt planterad gran.

 

 

Dessutom finns en fantastisk fin offersten med beteckningen RAÄ Skara 30:1 med älvkvarnsförekomst i ett utmärkande stenblock med måtten 7 x 2 x 2,2 meter. 15 (12) älvkvarnar (skålgropar) har varit inhuggna på blockets översida, på dess sydöstra del. Blocket har spruckit sönder och delats, så att 5 älvkvarnar finns i den del som rasat och ligger på marken, omedelbart sydöst om blocket.

 

 

Västergötlands museum har tre bilder utlagda i Västarvets digitala fotoarkiv, fotograferade av Georg Svantesson och på två av dem figurerar Claes Nyqvist vid skålgropsstenen i Halla hage i Götala 1964. Bilden utan person visar det nedrasade stenblocket med 5 skålgropar (älvkvarnar). En av dessa skålgropar är ca 15 x 10 cm stor och 3 cm djup.

 

 

*) På kartan från 1892 syns även torpet Enebacken nordöst om torpet Halla hage och torpet Trädgårdstorp sydväst om torpet Motviljet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0