Rannsakningar efter antikviteter i Skara omkring 1670.

"Rannsakningar efter antikviteter" på Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

 

Jag hade förhoppningar att Skaras Rannsakningar efter antikviteter skulle ge lite hjälp om Skara stads- och landsförsamlings fornlämningar, men tyvärr var dessa alldeles för torftiga. Götala omnämns inte alls. Rannsakningar efter antikviteter var en omfattande inventering av främst fornminnen, men även skyddsvärda objekt, från historisk tid, som ägde rum i Sverige (och Finland) från 1667 och med ojämna mellanrum fram till 1693. Initiativtagare till projektet var riksantikvarien Johan Hadorph och det hela stöddes av rikskanslern Magnus Gabriel de la Gardie. Arbetet med att sammanställa förteckningar över fornminnena etcetera, i de olika socknarna i riket, sköttes av präster som via mellanhänder skickade sina akter till det nybildade Antikvitetskollegiet. Ordet rannsakning kunde avse prästens insamling av uppgifterna men användas också för att beteckna den skriftliga akten som deras efterforskningar resulterade i, det vill säga själva inventeringsrapporten.

 

Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

 

Stifts- och landsbiblioteket i Skara finns de till åskådan och där kan man se att rannsakningarna skedde i Skara (Schara Staadh) på en sockenstämma på S: Simmonis och Judae dagh 1669, varefter den skickades till Collegium Antiqvitatum (förutan den berättelse som anno 1668 vid riksdagen leverades och förutan den som Johan Hadorph själv i Skara domkyrka avritade och uppskrev). Man berättar i rannsakningen 1669 om domkyrkan, dess ålder och ett antal av stadens kyrkoruiner. Dessutom berättas sägner från menigheten, om tvenne systrar som bodde i varsin borg och grundade dessutom varsin kyrka norr om staden. Rannsakningen avslutas med raderna Flerre Monumenter och Antiqviteter Finnes här intet. Skara dhen 15 Aprillis Anno 1672 (Alltså ca 3 år efter sockenstämman). Andreas Amberni Omaenius P. Et P. Scarensis (med sigill).

 


 

Källa:

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Rannsakningar efter antikviteter, band II. Södermanland, Närke, Värmland, Västergötland, Östergötland, Gotland . Häfte 1 – Text. Almqvist & Wiksells, Uppsala 1969: 246-248 (Schara Staadh).

 

Rannsakningar efter antikviteter - Härlunda och Skånings-Åsaka socknar vid Skara i Västergötland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0