Aftonbladet prisar hästuppfödningen på Götala.

Gustaf Magnus Adlercreutzs familjegrav på Gamla kyrkogården i Skara 2016.

 

I Aftonbladet, som utkom i Stockholm torsdagen den 4 juli 1833, prisas den Finlandsfödde Gustaf Magnus Adlercreutz (1775-1845) på Götala för sin hästuppfödning.

 

Aftonbladet skriver:

Af sådan anledning hafva flera egendomsinnehafvare i denna provins börjat vinnlägga sig om uppfödning af hästar, hvilket haft den lyckliga följd, att flere goda hästar blifvit derifrån försålde, så väl till remonter*, som vagnshästar. Bland private Stuterier förtjena att nämnas det på Götala hos Hr Gen. Maj. och Komm. Adlercreutz, och det på Kaflas, tillhörligt Öfversten och Riddaren Friherre von Essen.

 

Utdrag ur Aftonbladet 1833-07-04, sidan 2.
 
Götala i juni 2016.
 

*remonter för kavalleri- och artilleriregementen. Ursprungligen var remont i Sverige en till krigstjänst anskaffad häst till dess att dess enskilda utbildning var avslutad. Remonten skulle vara av ädel härstamning (varmblodshäst), lämplig som ridhäst och ha en mankhöjd av minst 147 cm. De var vid inköpen mellan 3 och 6 år gamla och var ofta av hannoveransk eller ostpreussisk stam. De remonter som inte genast kunde lämnas över till militärförbanden sändes till en remontdepå för att först påföljande år tilldelas förbanden där deras utbildning tog vid. De ryttare som red in och tränade hästarna kallades remontryttare, vilka ansågs vara särskilt dugliga ryttare inom armén.

 

Götala i juni 2016.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0