Svante i Nattorp.

Götala herrgård.

 

Svante Andersson var under andra hälften av 1800-talet underarrendator på Götala kungsgård vid Skara. Det vill säga han arrenderade marken av Götala kungsgårds arrendator, som inte själv ville bruka marken. Svante ägde gården Nattorp, som ligger alldeles öster om Marie kyrkogård i Skara, så han kunde sambruka de tvenne gårdarnas marker.

 

Nattorp ligger nordväst om Götala. Ombearbetad karta från Nancy Nykvists bok "Återblick", som utkom i Skara 1997. 

 

Svante i Nattorp, som han kallades ”var en varmt religiös man av den gamla ärliga stammen”, skriver Oscar Lefvander i artikeln ”Gårdarna kring Skara” på sidan 45 i ”Ett och annat från den gamla staden Skara”, utgivet av Skara Gille 1967. Svante Andersson föddes den 11 mars 1835 i Hagelsten, Vinköls socken och dog den 12 november 1919 på Östra Kungsgatan i Skara.

 

Götala ladugård, sedd från Stora Vadet.

 

Lefvander fortsätter beskrivningen av underarrendatorn med att berätta om några av barnen:

 

”Två döttrar och två söner i första äktenskapet, och i det andra en dotter och en son. En son i första giftet var Hellsten (Frans August Hellsten, föddes den 14 mars 1872 i Nattorp i Skara och dog den 30 april 1925 i Skara). Känd skarabo och styv skytt. Han var chaufför på Skaras första hyrbil.

 

Järnåldersgravfält i Götala hage.
 

Den äldre brodern blev lantbrukare i Härlunda. Den äldsta dottern, Kristina Fredriksson (född 4 september 1864 i Nattorp, Skara och dog 27 december 1932 i Istrum), änkefru, blev bagerska och övertog Johanna Lefvanders bageri i Skara. Anna (född 14 mars 1876 i Nattorp, Skara och dog den 26 december 1945 i Skellefteå), yngsta dottern, blev modist hos fru Henrika Andersson, också i Skara, gifte sig med manufakturhandlaren Gordon uppe i Skellefteå. Alla är nu döda. Nattorp äges nu av lantbrukare C. O. Ullberg.”

 

Spår av äldre markanvändning i Götala hage.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0