Fängelset Cárcel de Cebú, som blev museet Museo Sugbo i Cebu City.

Museet Museo Sugbo i Cebu City, var tidigare ett fängelse.

 

Museo Sugbo är inrymt i det som en gång kallades Cárcel de Cebú, provinsfängelse i Cebu City. Designat år 1869 av Domingo de Escondrillas, som verkade som den ende arkitekten i Cebu vid den här tiden.

 

Huvudentrén till Museo Sugbo, den 28 juni 2018.
 

Fängelset Cárcel de Cebú var ursprungligen föreslaget som Cárcel del Distrito, huvudfängelset för Visayas-distriktet. Det är anledningen till att det fick sin relativt stora storlek vid tidpunkten då den påbörjades byggas. Efter att ha granskats i Manila godkändes projektet och byggandet satte igång runt 1871.

 

Man ska kasta mynten i önskebrunnens spann bakom sin rygg, vi lyckades inte utan de föll ned i brunnens botten och då infaller inte ens önskningar, men vi hade roligt ändå. 

 

Man tror att de flesta blocken av korallsten härrör från The Parian Church tillägnad San Juan de Bautista, som hade rivits 1878 efter att biskopen i Cebu vann en långvarig tvist mot församlingsborna i de gamla kinesiska kristna kvarteren, som hade en finare kyrka än biskopen hade med sin domkyrka, därför revs The Parian Church.

 

Modell av The Parian Church i museet 1730 Jesuit House, före rivningen av kyrkan 1878.

 

Efter tjugo år renoverades och tillbyggdes fängelset 1892, vilket medförde att fler byggnader uppfördes i fängelseområdet. Det förblev som fängelse under den amerikanska koloniala tiden, som ersatte spanjorerna 1898. Under den japanska ockupationen under andra världskriget fängslades filippinska gerillasoldater (ordet "gerilla" kommer av det spanska ordet guerrilla som betyder 'litet krig') här efter varaktig tortyr under händerna på Kempeitai, den japanska hemliga polisen.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg på fängelsegården i det forna fängelset Cárcel de Cebú, i bakgrunden syns små celler på bottenvåningen.

 

Efter kriget fängslades många av de japanska kollaboratörerna i Cebu här också. Från 1950-talet till 1976 fungerade Cárcel de Cebú både som stadens fängelse och provinsfängelse. Officiellt namnändrades fängelset namn från Cárcel de Cebú till Cebu Provincial Jail under amerikanerna och på 1980-talet ändrades namnet till Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center (CPDRC).

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg i det forna fängelset Cárcel de Cebú, omvandlat till ett regionalmuseum för ön Cebu.

 

Efter överföringen av CPDRC till ett mer rymligt och modernt fängelsekomplex i december 2004 omvandlades de gamla fängelsebyggnaderna från 1800-talet till provinsialmuseet Museo Sugbo, som bevarar regionens kulturarv, de första fyra gallerierna av museet invigdes den 5 augusti 2008.

 

Regionalt ris, som odlades tidigt på ön Cebu.
 
Regional keramik från ön Cebu.
 
Förhistorisk keramik från sydvästra delen av ön Cebu, tillhörande den lokala metallåldern 1500 f Kr - 900 e Kr.
 
Förhistorisk keramik och snäckskal från ön Cebu.
 
Förhistorisk begravningskista från provinsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0