Gamla kyrkor i Cebu City.

Den 28 juni 2018, återbesökte artikelförfattaren Harri Blomberg med sitt resesällskap basilikan och Magellans kors i den gamla delen av Cebu City. Denna gång besåg han även Jesusbarnet Santo Niño på nära håll, såsom pilgrim.

 

Under mellandagarna 2017 besökte vi basilikan Basilica del Santo Niño och fortet San Pedro i de äldsta delarna av Cebu City, men vi missade den närbelägna katedralen Cebu Metropolitan Cathedral, så den 28 juni 2018 tog jag och mitt resesällskap slag i saken och återvände till både basilikan för att bese själva Santo Niño (Jesusbarnet), som vi inte gjorde i december 2017, åter tända ljus vid Magellans kors och besöka mässan i domkyrkan Cebu Metropolitan Cathedral, på andra sidan gatan.

 

Domkyrkan i Cebu City ligger intill basilikan.

 

Denna  fina katedral blev huvudkyrkan i det biskopsdöme som inrättades i nuvarande Cebu City den 14 augusti 1595, kyrkans grundstenar lades i april 1565 av Miguel Lopez de Legazpi, Fray Andrés de Urdaneta och Fray Diego de Herrera och räknas som en av Filippinernas äldsta kyrkor, vid sidan av Basilica del Santo Niño, som ligger intill, båda uppförda nära fort San Pedro i den spanska staden.

 

Mässan i domkyrkan samlar mycket folk även på vardagar.

 

Byggandet av katedralen tog många år på grund av frekventa avbrott, som orsakades av brist på pengar och andra oväntade händelser. Vid en tidpunkt fanns medel avsedda för byggandet av katedralen, men överfördes till att bekämpa Moros, den muslimska minoriteten i sydvästra Filippinerna, som man hade ständiga krig med sedan 1500-talet till dess att den spanska överheten tog slut 1898.

 

Domkyrkans interiör.

 

Domkyrkans arkitektur är typisk för spanska koloniala kyrkor i landet, nämligen med tjocka väggar för att motstå jordbävningar, tyfoner och andra naturkatastrofer. Fasaden har ett snoddformat pediment, som är dekorerat med snidade lindningar av blommotiv, en IHS-inskription och ett par gripar. Spaniens kungliga vapensköld är blasonerad i låg lättnad över huvudingången, vilket speglar kanske den spanska monarkens bidrag till dess konstruktion.

 

Spaniens kungliga vapensköld, syns ovanför ingången till domkyrkan i Cebu City.

 

Under andra världskriget förstördes mycket av katedralen av de allierade bombningarna av staden, som hölls av japanska ockupanter. Bara klostret (byggt 1835), fasaden och väggarna var kvar. Det återbyggdes snabbt på 1950-talet under överinseende av arkitekt Jose Ma. Zaragosa, under överseende av ärkebiskop Gabriel Reyes.

 

Domkyrkans interiör.

 

År 1982 byggdes ett mausoleum på baksidan av sakristian och fungerar som en sista viloplats för Cebus biskopar och prästerskap.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg tar en selfie i domkyrkan i Cebu City, den 28 juni 2018.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0