Tre fantastiska hus i Cebu City, från den spanska tiden.

Sommaren 2018 gjorde vi en tidsresa till den spanska koloniala epoken i Filippinernas historia.

 

Sommaren 2018 besökte vi tre fina museer och samtidigt gamla filippinska hem i Cebu Citys äldsta stadsdel, dessa var Casa Gorordo Museum, Yap Sandiego Ancestral House och 1730 Jesuit House. Bara namnen i sig berättar om forna tider och sätter igång fantasin.

 

1730 Jesuit House i Cebu City - Runt omkring i Filippinerna finns hus bevarade från den spanska perioden av Filippinernas historia som sträckte från 1500-talet till år 1898.

 

Casa Gorordo Museum

 

Casa Gorordo Museum i Cebu City, är det finaste och tekniskt mest utvecklade museet som uppvisar ett hus från den spanska perioden.

 

Huset byggdes på 1850-talet och beboddes i fyra generationer av den förmögna familj Gorordo i Cebu City och har varit museum sedan 1983, efter att den hade inköpts av en stiftelse i slutet av 1970-talet, vars livsstil man får en god inblick genom en vandring igenom hemmet som har en bibehållen originalinredning. 

 

Trappan upp till övervåningen som man bebodde.
 
Köket i bostadsdelen.
 
Matsalen följs av vardagsrummet.
 

Casa Gorordo Museum renoverades fint för två år sedan och är i dag interaktivt och digitaliserat som visar husets, kvarterets, stadsdelens, stadens och Filippinernas historia, såsom en smältdegel mellan olika kulturer.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg står ute på den stora uteterrassen.

 

Vi provade kläder från tiden och fotograferas med bakgrundsbilder från sekelskiftet 1900. Här fanns en trevlig museibutik och café med servering av enkel mat.

 

Med modern teknik kan man fort göra en tidsresa mer än ett sekel tillbaka.
 

Yap Sandiego Ancestral House

 

De filippinska färgerna pryder Yap Sandiego Ancestral House i Cebu City.

 

Det här ett mycket märkligt antikvitetshus från 1600-talet, som är mer en släktgård än ett museum, därför var den kaotisk till sin karaktär, ungefär som vissa enklare antikvitetsbutiker (loppisar) brukar vara.

 

Mischmasch av ting.
 
Uppdukat i matsalen.
 

Hemkänslan infann sig dock, då man här fick sitta i de gamla stolarna och titta på våningen under genom golvplankorna som knarrade.

 

Artikelförfattaren Harri Blomberg tar en paus och beskådar gatulivet.
 
Trätrappan mellan våningsplanen, bostaden hittades på andra våningen.

 

Filippinernas kulturhistoria genom seklerna hittas i detaljerna, i varje enskild artefakt.

 

Takkonstruktionen uppvisar tegeltak och bärande takbjälkar.

 

1730 Jesuit House

 

1730 Jesuit House gömmer sig i en lagerverkstad.

 

Det här är ett mycket gammalt hus, en liten pärla gömd inuti en lagerverkstad vid en liten gata, där jesuiterna bodde när de kom till Cebu City.

 

Personalen i lagerlokalen har vant sig vid att det dagligdags kommer hundratals turister för att bese det märkliga huset som gömmer sig mellan lagervarorna.

 

Det är nu ett museum som ägs av en rik borgerlig familj och omgärdas av familjens lagerlokal. Ute på gatan förstår man inte att denna historiska plats döljer en sådan kulturskatt. Vår tilldelade guide var oerhört kunnig, hon berättade om Cebu Citys historia och om familjelivet i byggnader som denna.

 

Vår glada och kunniga guide berättar om husets märkliga historia.

 

Vi fick också veta att sonen till den nya ägaren, hade studerat på ett universitet i Manila som hade grundats av jesuiterna. Han tog sig tid att undersöka strukturen i fastigheten och upptäckte att det ursprungligen var "Jesuithuset" (hus byggt av jesuiterna när de kom till ön Cebu) och som sedan gick till sin far och bad om att huset skulle bevaras. 

 

Den ursprungliga trappan till gatan är numera en återvändsgränd.
 
Nuvarande trappan upp till bostadsdelen av huset, kommer från lagerlokalen.

 

Det möblerades med möbler från de nya ägarna, medan huset i övrigt är ursprungligt, det vill säga väggarna, taket och golv är alla från den tiden då Jesuiterna byggde det.

 

Denna typ av vilstolar vid stora fönsteröppningar har funnits i alla hus från den spanska tiden, som jag besökte i Filippinerna under min andra resa i landet.
 
Matsalsborden till denna typ av hus från spanska tiden är alltid stora, så att många gäster får plats.
 
Köket intill matsalen.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg poserar framför jesuithusets - 1730 Jesuit House - antikviteter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0