En kulturhistorisk rundvandring i Götala hage 2019.

Ett halvsekelgammalt flygfoto över hagmarken i Götala som vi besåg, sedd från Örnsro, är taget av Stig Rehn (inköpt senare av Västergötlands museum), den 15 juli 1966.
 

För drygt en vecka sedan, onsdagen den 21 augusti, hade jag en kulturhistorisk guidning Götala, då jag genom SLU Götalas försorg visade deras gäster hagmarkerna vid den forna kungsgården och vid torpet Stora Vadet med tillhörande stormannagravfält intill det gamla vadstället vid Taskevadet och den minst 1500 år gamla färdvägen över detsamma. Jag berättade om Götalas forntid, biskoparnas sätesgård, kungarnas förläningsgods, landshövdingens residens med tillhörande fängelset "Götala kista" och platsens militära historia, såsom översteboställe för Västgöta regemente till häst... samt genom en timmes vandring i betesmarkerna visade vad man kan se i markerna ur ett arkeologiskt och historiskt perspektiv.

 

På stormannagravfältet vid Taskevadet i Götala finns bland annat den sammanförda fornlämningen RAÄ Skara 92:1–2, som  är sammanförda fornlämningar varav en riktigt stor rund stensättning, 19 meter i diameter och 0,3 meter hög. Vilka den guidade gruppens medlemmar står på. Stensättningenen är övertorvad med i ytan enstaka stenar 0,2 - 0,4 meter stora. Den har ställvis kantkedja av 0,2 meter höga och 0,4–0,8 meter långa stenar. Ojämn yta, skadad i nord-nordväst-väst genom äldre täkter. Intill finns eventuella fordom resta stenar, som har använts som gravmarkeringar. 1,8 meter respektive 2 meter långa, 1 meter breda och 0,5–0,8 meter tjocka, liggande intill varandra.
 
Det blev en liten grupp på 17 personer och de bestod av några forskare och övrig personal från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), ett par rådgivare inom lantbruket och personalen vid konungens gods Stenhammar i Sörmland, bland annat professor Urban Emanuelsson ingick i gruppen och vi hade ett gott samtal och i tacktalet efter min rundvandring förra onsdagen blev jag lovad att även få en personlig inbjudan att besöka Stenhammar kommande år i samband med Stenhammardagen 2020 – en tradition sedan mer än 10 år då H.M. Konungen och SLU:s rektor bjuder in till seminarium som en del av samarbetet mellan SLU och Stenhammars Godsförvaltning. Lantbruket i Sverige är indirekt via sina kreatursbesättningar som betar vår kulturmark Sveriges viktigaste fornminnesvårdare!
 
Skärbräda - en present till guiden Harri Blomberg - från en av av Peter Hernquists tre askar, planterade på Brogården i Skara 1776.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0