Lumpiniparken och Benjasiriparken - två av Bangkoks grönområden.

Benjasiriparken är tillägnad dåvarande thailändska drottningen Sirikits sextioårsdag, den 12 augusti 1992.
  
Såsom nordbo bedåras man av Bangkoks blomsterprakt i stadens parker, ännu mera när man kommer ned till tropikerna under vår vinter i norr. Den upplevelsen har jag också haft då jag besökt Filipinerna kring jul. Hittills har jag upplevt två fina parker i Thailands huvudstad, varav den större heter Lumpiniparken (stavas även Lumphiniparken), medan den mindre Benjasiriparken ligger i stadsdelen Sukhumvit, där vi – Harri Blomberg och Saddam Tubio – bodde ett par veckor vintern 2019.
 
Lumpiniparken 2019.
 
Lumpiniparken, som en stor grön oas mitt i storstaden, är uppkallad efter Buddhas födelseort i Nepal och anses vara det bästa sättet att fly centrala Bangkok, utan att faktiskt lämna staden. Där finns skuggiga stigar, en stor konstgjord sjö och stora gräsmattor bevuxna med grönskande träd som delvis utplånar den brusande storstadstrafiken. I sjön finns paddelbåtar för älskande par, i parken lekplatser för barnen och enorma urtidsödlor för hela familjen. Hit kommer Bangkokborna för att göra allt från att sjunga karaoke till att utöva morgongymnastik. Vid den sydvästra sidan av parken finns en staty av kung Rama VI.
 
Lumpiniparken 2019.
 
Benjasiriparken är en mindre park eller större trädgård på 4,7 hektar belägen på Sukhumvit Road och granne med shoppingkomplexet Emporium. Den konstruerades 1990 och invigdes två år senare runt en konstsjö och innehåller 12 stycken samtida skulpturer av thailändska konstnärer och används ofta för utomhusevenemang.
 
Benjasiriparken 2019.
 
Detta är ett aktivt område för människor som vill jogga och det har en utomhusplan med flera ändamål för dem som vill spela volleyboll, basket och skateboardåkning. Parken är omgivet av träd för ge skugga och intill huvudingången från Sukhumvit finns två paviljonger i traditionell thailändsk stil. Det finns en 12,5 x 25 meters simbassäng, som skapades som ett resultat av en undersökning av parkanvändarna som ville ha en plats i området som deras barn kan använda. Detta område har ett stort antal lekytor för barn som älskar äventyr, upptäckter och klättring. Lekplatserna lockar många barn, både thailändska och utländska. Vanliga händelser varje vecka är buddhistmöten på söndagar, med målet att stödja människor som är obekväma att gå i ett tempel. Musik förekommer på lördagar och söndagar för att ge avkoppling från jobbet och andra påfrestningar. Det finns många låtar på thailändska, men även annan musik från hela världen.
 
Benjasiriparken 2019.
 
Benjakitiparken vid sjön Ratchada har jag hittills bara sett från hotellbaren på hotell Rembrandt vi bebodde i stadsdelen Sukhumvit.
 
Benjakitiparken vid sjön Ratchada, syns från Skybaren på hotell Rembrandt i Bangkok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0