Phetchaburi och Chanthaburi – två thailändska städer.

Lunch vid Chanthaburifloden, den 25 januari 2019. I bakgrunden syns Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
Chanthaburi är en av Thailands sydöstligaste provinser och provinshuvudstaden med samma namn är belägen 245 kilometer från Bangkok.
 
Gatuliv i thailändska Chanthaburi.
 
Regionen är berömd för frukt och ädelstenar, även om de flesta ädelstensfyndigheterna idag är på upphällningen och de flesta stenar kommer från grannlandet Kambodja, vars kommers vi fick se på den ännu aktiva ädelstensmarknaden i staden Chanthaburi, då vi – Saddam Tubio från Filippinerna och jag - åkte på en utflykt (från Bangkok via en övernattning i Pattaya) till denna idylliska lilla stad med sin katolska katedral, vilken vi bevistade den 25 januari 2019. Vi gick i gamla gränder och åt lunch vid en strandrestaurang vid Chanthaburifloden.
 
Miljön vid Chanthaburifloden, påminde om en fransk småstad med sin kyrka.
 
En betydande minoritet av Chanthaburis befolkning är har vietnamesisk påbrå, vilka kom till staden i tre vågor: först på 1800-talet under antikatolska förföljelser i Cochinkina (är ett historiskt område i södra Vietnam med Saigon som huvudstad); en andra våg på 1920- till 1940-talet som flydde från franska Indokina; och en tredje våg efter den kommunistiska segern i Vietnam 1975. Staden har varit säte för en biskop av Chanthaburi sedan 1944, som blev stift - Dioecesis Chanthaburiensis – 1965, vars biskop sedan tio år tillbaka är Silvio Siripong Charatsri, född 1959.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
Chanthaburi är säte för den största katolska församlingen i Thailand. Katedralen med sitt dubbeltorn är synlig från större delen av staden och invigdes formellt 1909 som en av de största katolska kyrkorna i Thailand. Den byggdes på en tidigare kyrkogrund, då det har funnits en kyrka på denna plats sedan 1711. Det finns en staty av Jungfru Maria framför katedralen.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.

Inuti katedralen finns statyn av jungfru Maria, vilken är täckt av halvädelstenar som donerats av den lokala församlingen - uppskattningar av antalet ädelstenar sträcker sig från 200 000 till 500 000.
 
Cathedral of the Immaculate Conception (Katedralen av den Obefläckade avlelsen) i Chanthaburi.
 
125 km sydväst om Bangkok finns Phetchaburi, belägen längs floden Phet Buris bankar. Vårt första besöksmål under dagsutflykten från Bangkok den 29 januari 2019 var ruinerna av ett khmertempel vid namn Wat Kamphaeng laeng.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg, Saddam Tubio från Filippinerna och vår chaufför, tillika vän från Bangkok besöker khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i Phetchaburi, den 29 januari 2019.
 
Vi hade kommit till det sydligaste Khmer-templet i Thailand och har de äldsta byggnadslämningarna i staden Phetchaburi och kan vara mer än 900 år gamla (senast är de röda khmertemplen från 1200-talet).
 
Khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i thailändska Phetchaburi.
 
Inom de delvis bevarade originalmurarna finns en central prang (khmeriska torn), tre mindre torn av liknande design och resterna av en gopura (en utsmyckad portal).
 
Khmertemplet Wat Kamphaeng laeng i Phetchaburi.

Därefter vandrade vi runt i staden med vår chaufför, där vi även åt lunch tillsammans. Phetchaburi har varit bebott sedan 1000-talet och är en av Thailands äldsta städer.
 
Thailändsk lunch i Phetchaburi.
 
De hundratals svalorna över floden Phet fick mig att tänka på barndomens somrar vid Lappfjärds å i Kristinestads kommun i Finland.
 
Floden Phet i thailändska Phetchaburi.
 
I stadens centrum besökte vi Wat Mahathat vars centrala spira är ett omisskännligt landmärke i Phetchaburi. Denna tornande prang reser sig från mitten av en klostergång kantad med buddhabilder (i templet finns totalt 198 buddhastatyer) och omges av mindre prangs, vart och ett med ett litet tempel.
 
Wat Mahathat i Phetchaburi.
 
I templets stora sal finns tre sittande buddhastatyer, alla på olika nivåer. Den största karaktäriseras av sina drag i ayutthayastil. Innerväggarna är täckta av sevärda muralmålningar. Wat Mahathat är en populär, lokal samlingsplats och som besökare är det fascinerande att betrakta folklivet.
 
Wat Mahathat i Phetchaburi.
 
Ett fascinerande inslag i staden var alla apor och ännu fler mötte vi vid Khao Luangs grotthelgedom, dagsutflyktens sista besöksmål. En brant trappa ner till grottans ingång, och en öppning i taket låter solljuset flöda in över den stora salen med otaliga buddhastatyer. Den viktigaste av dem är Luang Poh Tham Luang, en stor sittande Buddha tillverkad under kung Mongkuts (Rama IV) tid under mitten av 1800-talet, då denne byggde sig ett palats uppe på en höjd i Phetchaburis norra utkanter. Vi såg palatset från parkeringen, då vi frågade oss fram till den närbelägna grotthelgedomen ungefär tre kilometer bort.
 
Khao Luangs grotthelgedom i Phetchaburi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0