Wat Arun, Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – tre buddhistiska tempel i Bangkok.

Harri Blomberg besöker Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

I januari 2019 besöker jag och Saddam Tubio tre buddhistiska tempel i Bangkok, varav gryningstemplet Wat Arun ligger i Thonburi, på den västra sidan av floden Chao Phraya som delar den thailändska huvudstaden. De andra två templen – Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – är belägna på den östra sidan, nära de kungliga palatsen.

 

Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja håller oss - Harri Blomberg och Saddam Tubio - sällskap vid besök av templen Wat Arun och Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Arun är det mest kända av Thonburis tempel och är ett av Bangkoks landmärken med sitt 79 meter höga prang. Den fingerformade spiran står på en serie av terrasser och är dekorerad med mångfärgat kinesiskt porslin. En trappa med balkonger leder runt tornets utsida och därifrån har man en fin utsikt.

 

Wat Arun i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Gryningstemplet fångar både morgonens första solstrålar, varav namnet Wat Arun, och skymningsljuset.

 

Wat Arun i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Pho är den liggande Buddhans tempel, dessutom ett av Bangkoks äldsta och största tempel- och klosterkomplex intill det stora kungliga palatset. Templet anlades på 1500-talet och är så stort att vi har en egen guide med oss, som visar oss höjdpunkterna och ger oss en levande beskrivning av komplexets utveckling från utbildningscentrum till ett av de mest kända besöksmålen för turister i den thailändska huvudstaden.

 
Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.
 

De flesta jag känner, som har besökt Bangkok har sett templets höjdpunkt i Wat Pho, vilken är den 46 meter långa statyn föreställande en liggande Buddha. Den är tillverkad i tegel, som täckts av bladguld.

 

Wat Pho i Bangkok, den 22 januari 2019.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit, också nära det kungliga palatset, som vi också besöker onkring en vecka efter de två första är ett buddhistiskt tempel, vilket är ett av de tio kungliga templen av högsta klass i Bangkok. Templet byggdes under Ayutthaya-perioden och var sedan känt som Wat Salak. Strax efter att Bangkok inrättades som huvudstad i Siam, blev templet strategiskt beläget mellan det nybyggda Grand Palace och Front Palace (vicekungens bostad). Som ett resultat användes templet för kungliga ceremonier och begravningar.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

Under de senaste två århundradena har templet renoverats och höjts i status av många thailändska kungar och dignitärer. Det blev Wat Mahathat i Bangkok 1803 och fick sitt nuvarande namn 1996. Templet är också hem för Vipassana Meditation Center.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.
 

Mahachulalongkornrajavidyalaya-universitetet, Thailands äldsta institut för högre utbildning för buddhistiska munkar, ligger på tempelområdet. Detta är ett av de viktigaste universiteten i Thailand, uppdelade i fakulteterna för humanvetenskap, samhällsvetenskap, ett internationellt program och en forskarhögskola. Den första klassen antogs 1889 och 1997 blev båda universiteten offentliga universitet.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

I detta tempel märker jag tydligt alla dessa klockor av olika modeller och tidsåldrar, dessa representerar och påminner oss människor om tiden.

 

Wat Mahathat Yuwaratrangsarit i Bangkok, den 28 januari 2019.

 

Dessutom beser jag även Buddhaisawan-kapellet på Nationalmuseet i Bangkok, med väggmålningar i original och den vördade Buddhabilden Phra Buddha Sihing.

 

Buddhaisawan-kapellet på Nationalmuseet i Bangkok, den 30 januari 2019.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0