Greningens stenbro, jordkällare och stenmurar.

I västgötska Sörby socken, utanför samhället Floby i Falköpings kommun finns många fina stenarbeten att beskåda, alltifrån stora bronsåldersrösen, järnåldersgravar och det för området fängslande stenmurslandskapet.

En av de skickligaste stenarbetarna hette Johannes Andersson, allmänt kallad ”Greningen”, som lade många vackra stenmurar, samt byggde välvda jordkällare och broar i bygden under senare delen av 1800-talet. Han föddes den 29 september 1839 i Jäla socken, men kom att bo större delen av sitt liv på ”Sörby slätter”, som var Sörby bys tåbebyggelse, där hans hem hittas som en torplämning, bestående av två husgrunder och 1 källargrund, under den antikvariska beteckningen RAÄ Sörby 118, uppmärkt med en skylt där det står NR 46 GRENINGENS, enligt torpinventeringen utförd av Sörby-Floby hembygdsförening. Greningen dog 79 år gammal den 23 maj 1919 i Hallabo i Sörby socken.


I trettioårsåldern under 1870-talet lade Greningen stenmurarna invid Torrevalla säteri i Sörby socken, som ingick i fädreven från säteriets ladugård till beteshagarna. En fädrev är en väg med stenmurar på båda sidor och det var lätt att driva korna på bete mellan de båda murarna.

I Väsmestorps utmarker i Sörby socken finns ytterligare två fina stenarbeten att beskåda, utförda av Greningen. Den första är det forna torpet ”Lillingens” (NR 22 LELLINGENS HALLEBERG) jordkällare (RAÄ Sörby 149). Källaren är 8×5 m och 2 m hög med ett mycket vackert valvslaget tak. Ingången är åt norr.



Den andra är Greningens stenbro (RAÄ Sörby 50) över Grisslebäcken (kallas även Storebrobäcken) i Väsmestorp i Sörby socken, men vadstället är betydligt äldre. Stenbron, vars konstruktion är en kallmurning av tuktade stenar 0,3 – 0,5 m långa, är 5 m lång, 3 m bred och 1,3 m hög, medan brospannet är 3 m långt och 0,7 m högt.


Intill brovalvet syns de 5 vadstenarna från det gamla vadet i Grisslebäcken.

