Danskar begravda på den protestantiska kyrkogården i Bangkok.

Harri Blomberg besöker den protestantiska kyrkogården i Bangkok, den 9 februari 2020 och finner ett stort antal danska gravvårdar.
 
Under 2020 års resa till Thailand fortsatte jag att upptäcka delar av staden som jag inte hade sett tidigare, men även återuppleva platser och igen möta mänskor som jag uppskattade under 2019 års resa till Thailand.

 

Bangkok i februari 2020.

 

Samma hotell och den intilliggande restaurangen Green Garden i Bangkok, med underbar personal, mat, dryck och miljö.

 

Restaurang Green Garden på Sukhumvit Soi 20 i Bangkok har en trevlig ägare, personalen är underbar och maten väl smaklig. Vi åt och drack där varje dag, hade dessutom vinprovning med ägaren och efterfest med all personal.

 

I år hann jag och Saddam att besöka ytterligare en park  - Benjakittiparken - nära Sukhumvit Road med dess sidogator, där våra liv levs i den thailändska huvudstaden. 

 

Benjakittiparken i Bangkok, den 7 februari 2020

 

I år lärde vi oss att använda oss av alla tre typer av spårbunden kollektivtrafik Bangkok har, vilka är ett smidigt, snabbt och prisvärt sätt att resa. En dag åkte jag högbanan BTS Skytrain till Charoen Krung - New road (Den nya gatan) från år 1864 som löper parallellt med ChaoPraya-floden, för att titta på många spännande byggnader och för att bese den protestantiska kyrkogården i staden. Här gick de första eldrivna spårvagnarna i Asien alltsedan 1893 (spårvagnarna slutade rulladen 30 september 1968, men tunnelbana,högbana, tåg och Airport Rail Link trafikerar staden).

 

Det är smidigt att åka med lokaltrafiken i Bangkok, i samband med ett besök på den protestantiska kyrkogården den 9 februari 2020.

 

Tidigare denna månad berättade jag i denna blogg om två danska bröder som arbetade för kungariket Siam (ett äldre namn för Thailand) 1884, men även han som införde den elektriska spårvagnen i Bangkok var också dansk och hette Aage Westenholz. För att återgå Andreas du Plessis de Richelieu, en av de nyss nämnda bröderna, så kom han till Bangkok 1875 och blev amiral och befälhavare för den siamesiska flottan. Kung Chulalongkorn sände honom också som Siams ambassadör till Europa.

 

Britten Henry Alabasters (1836-1884) grav på Bangkoks protestantiska kyrkogård är en modell av en kyrka, den 9 februari 2020. Här på kyrkogården finns protestanter från hela världen, som har verkat i Bangkok, men även på andra platser i Thailand och Sydostasien.

 

En annan dansk vid namn Hans Niels Anderson var de sista årtiondena av 1800-taleten välkänd hotellägare i Bangkok, samtidigt som han ägde en av de största utländska handelshusen i Siam. Mellan åren 1906-1947 verkade den danske officeren och etnologen Erik Seidenfaden i Bangkok, uppskattad för sina kunskaper i polisiära, historiska och antropologiska spörsmål, dessutom ledande inom Siam Society. Ett axplock av många danskar som har verkat i Thailand. Vilket återspeglas i ett större antal danska gravvårdar på den protestantiska kyrkogården i Bangkok, som inrättades 1853 nere vid floden.

 

 
Danska gravstenar på Bangkoks protestantiska kyrkogård, den 9 februari 2020.

 

Här fanns även Bangkoks första protestantiska kyrka innan Christ Church byggdes på Convent Road 1904-1905.

 

Danska namn hittas även på monumentet "In memory of the deceased members Club Concordia" på Bangkoks protestantiska kyrkogård, den 9 februari 2020.

 

Inga svenskar utmärkte sig på samma sätt som danskarna, men redan 1885 hölls en svensk utställning i Bangkok med handelsvaror. Ett resultat av det svenska statsbesöket året före. Svenska handelsmän och bolag som LM Ericssonkom med tiden att etablera sig i Thailand, så idag är det svenskthailändska utbytet livligt och livskraftigt.

 

Det svenska företaget Hennes & Mauritz i Bangkok, den 4 februari 2020.
 

 
Sveriges ambassad i Bangkok, den 9 februari 2020.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0