Ett besök i den gamla thailändska huvudstaden Ayutthaya, den 5 februari 2020.

Harri Blomberg och Buddha. Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 
I drygt fyra hundra år (1351-1767) bodde den thailändske kungen cirka 80 kilometer norr om nuvarande huvudstaden Bangkok, alltså under slutet av den svenska medeltiden, hela vasatiden och frihetstiden.

 

Utsikt över Ayutthaya, från Wat Yai Chai Mongkol, den 5 februari 2020.
 
Ayutthaya, belägen på en ö i Chao Phraya-floden, hade föregåtts av en ännu äldre huvudstad med namnet Sukhothai, vars ruiner är belägna i den norra utkanten av den centrala slätten, där risfälten ligger som ett lapptäcke, cirka 425 kilometer norr om Bangkok. Sukhothai inkorporerades slutligen med Ayutthaya 1378, såsom vasallstat och upplöstes som lokalt kungadöme 1438 efter 200 års existens. Sukhothai kom att fortleva som stad och numera som en av Thailands mest intressanta besöksmål, såsom ett UNESCO:s världsarv.

 

Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Historierna om Sukhothai och Ayutthaya som föregångare till dagens Bangkok, är på samma sätt som vi diskuterar svensk historia, inte så enkel utan det finns givetvis flera infallsvinklar på hur dagens Thailand har tagit form och andra städer i landet såsom Chiang Rai och Chiang Mai i norr har varit huvudstäder i forna kungariken med en befolkning som har talat taispråk, men såsom en nationellt förankrad historia kan man se hur riket har förflyttats från norr mot Thailandviken i söder och den mäktiga floden Chao Phraya rinner igenom både Ayutthaya och Bangkok, som också är orsaken till centrala Thailands bördiga jordmån.

 

Spåren efter thailändska huvudstadens förstörelse 1767 är synliga även idag. Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

År 1767 intog och förstörde den burmesiske kungens härar Ayutthaya. Staden övergavs och flyttades närmare havet, där Thonburi vid Chao Phraya i stället blev huvudstad, senare ersatt av Bangkok på andra sidan av floden, där det skulle vara lättare att försvara sig mot burmesiska invasionsförsök. Dessförinnan i tidigmodern tid var Ayutthaya minst sagt en lika kosmopolitisk stad som dagens Bangkok. Här fanns japanska, malajiska, persiska, indiska, kinesiska,nederländska, portugisiska, italienska, engelska och franska handelsmän, präster, entreprenörer, militärer och äventyrare. Thailand skickade redan under denna tid diplomatiska delegationer så långt västerut som till Europa.

 

Våra två besöksmål i Ayutthaya Historical Park är inringade på översiktskartan.

 

År 1991 invaldes Ayutthaya Historical Park i UNESCO: s världsarvslista och består av 425 arkeologiska platser, som ligger inom och utanför stadsmuren, varav många tempelområden. Vi - Saddam Tubio från Filippinerna, jag och vår privata thailändske chaufför - besökte två tempelområden - Wat Yai Chai Mongkol (även kallad Wat Yai Chai Mongkhon) och Wat Mahatat - i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Ruinerna i Ayutthaya är väl värda ett dagsbesök om man besöker Bangkok på sin Thailandsresa.
 
Wat Yai Chai Mongkol är ett buddhistiskt tempelkomplex (Wat) i Ayutthaya i centrala Thailand. Wat Yai Chai Mongkol ligger sydost utanför Ayutthayas gamla stadsmur vid ett biflöde till floden ChaoPraya.

 

Byggnadsmodell över Wat Yai Chai Mongkol i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Templet byggdes 1357 på order av kung Ramathibodi I, den första härskaren över Ayutthaya-riket. Ramathibodi I lät bygga tempelkomplexet för att ge ett hem för munkarna som hade återvänt från Ceylon, efter att de hade studerat buddhistiska läror med Phra Vanarat Maha Thera.

 

Harri Blomberg besöker Wat Yai Chai Mongkol i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Prins Damrong Rajanubhab, en av Thailands ledande historiker, spekulerar i att kung Naresuan den store lät bygga en 80 meter hög chedi på platsen för templet till minne av hans framgångsrika elefantduell med den burmesiska kronprinsen, som han dödade. Piriya Krairiksh, 1992 års president för Siam Society, har emellertid studerat samtida kartor samt rapporter från Jaques de Coutre, som besökte Ayutthaya 1595, Jeremias Van Vliet, en holländsk krönikör och andra. Piriya drar slutsatsen att den stora chedin förmodligen inte byggdes förrän kung Narai renoverade detta tempel mellan 1656 och 1666.

 

Wat Yai Chai Mongkol i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 
Chedin står på en rektangulär bas med fyra mindre chedis i de fyra hörnen. På östra sidan leder en lång trappa till en liten krypta. Framför den, symmetriskt med chedin, ligger ruinerna av två Mondops, där sittande Buddha-statyer kan ses. Ursprungligen var chedin omgiven av en Phra Rabieng (ett täckt inåtöppet galleri), stödkolonnerna är fortfarande delvis bevarade. Idag sitter många Buddha-statyer från modernare tider i rad längs inneslutningsväggen.

 

Wat Yai Chai Mongkol i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 
I Viharn Phra Buddha Saiyas (Viharn av den vilande Buddha) finns en stor avbildning av den vilande Buddha, som också kan komma från Naresuan den stores tid. Den användes främst för tillbedjan och meditation. År 1965 genomfördes en grundlig renovering av densamma. 

 

Den liggande Buddha i Wat Yai Chai Mongkol i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Wat Mahathat ligger i centrum av gamla Ayutthaya, mellan Chi Kun Road och Naresuan Road i det nordöstra hörnet av Phra Ram Park.

 

Phra Ram Park  i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 
Enligt den officiella thailändska historien, med hänvisning till utredningarna av Royal Chronicles of Ayutthaya av prins Damrong Rajanubhab, börjar Wat Mahathats historia 1374 när kung Borommaracha I uppförde ett tempel på denna plats med ett annat namn.
 
Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 

Royal Chronicles of Ayutthaya berättar:

"Under Tiger 736 CS byggde Somdet Phra Borommarachathirat och Phra Mahathera Thammakanlayan den stora, härliga, heliga, juvelerade reliken (Phra Si Rattana Mahathat) öster om palatset (lejonets kungliga gavel). Han steg 19 wah in höjd och utrustad med en nio-ledad spets som är ytterligare 3 wah i höjd."

 

Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.

 

Hans brorson och efterträdare Ramesuan (1369-1370 och 1388-1395) utvidgade platsen 1384 för att bygga ett stort tempel, medan han var här som en munk mellan sina två åtskilda trontillfällen.Under denna tid fick templet sitt nuvarande namn.

 

Wat Mahatat i Ayutthaya, den 5 februari 2020.
 

Kommentarer
Postat av: Leo Ylitalo

En mycket intressant reseskildring - lysande bilder kompletterade väl historiska fakta.

2020-11-16 @ 06:37:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0