Prästen Hans Olof Sundelius berättar om domarringen Bredesten i Norrköping 1798.

I min förra februariblogg, lovade jag återkomma till norrköpingsprästen Sundelius skriverier om tingsplatsen vid domarringen Bredesten i Norrköping och det han skriver är väl värt att återberätta, i sammanhanget kan det vara intressant att i slutet av 1700-talet var redan domarringen skadad med någre stenar i behåll efter att ha varit intakt i början av 1740-talet med sina då 26 stenar.

Nuvarande restaureringen sköttes av arkeologen Arthur Nordén. Hans Olof Sundelius (1764-1821) skriver 1798:
”Av historien är bekant att så väl konungaval, som rannsakningar och domar under hedenhös, på sina särskilda platser, under bar himmel avgjordes. På dessa ställen brukades även för domarna ingen vidare bekvämlighet, än vissa avlånga stenar, på vilka de satt under sina rättegångar.


Att en sådan plats för Norrköping fordom blivit inrättad, och utan tvivel till det senare ändamålet begagnad, intygas tillräckligt av den så kallade Domare Ringen, belägen ett litet stycke i söder utom Staden, bredvid den brukliga Afrättsplatsen och har ännu någre stenar i behåll (1).

På vad ställe eller när man först byggt rådhus för stadens behov, kan man inte med vishet säga. Likväl är säkert att det i förra seklet varit beläget vid Gamla torget, och blev tillika med den övriga delen av staden uppbränd 1719.

Därefter byggdes vid Tyska torget det nuvarande rådhuset utav tegel, bestående av fyra rum med förstuga i övre och sju i nedre våningen, utom gång mitt igenom huset, alla i gott stånd. Rådstugan är till höger i övre våningen, både ljus och tämligen rymlig med 5 fönster. Dess huvudsakliga inventarier är, 3:ne väggfasta dubbla skåp, ett gott engelskt väggur med förgyllt och laqveradt foder, bord, stolar, skrivpulpeter, en handklocka, en barometer m. m.”

1) (Nedan återges fotnoten i dess helhet till Sundelius text om domarringen i Norrköping.)




Källa:
Hans Olof Sundelius, Norrköpings Minne. Norrköping 1798, sidorna 448-452.
