Intramuros – sevärdheter längs det gamla muromgärdade Manilas västra och södra befästningsanläggningar.

Intramuros, sedd från hotellrummet på The Manila Hotel.
 
Om man kommer med en kalesa in till Intramuros i Manila, kan man kliva av vid stadsporten Postigo del Palacio, som byggdes 1662 och ledde till palatsen för den spanska generalguvernören och ärkebiskopen i Manila. Originalporten var belägen en bit norrut (nordost) och blev renoverad 1782.
 
Kartabild över Intramuros i Manila 1898. Havsstranden låg alldeles i anslutning till den västra stadsmuren.
 
Kartbild över Intramuros i Manila 2018.
 
Informationsskylt om stadsporten Postigo del Palacio i Manila.  
 
 
Den filippinska nationalhjälten José Rizal passerade genom denna port från Fort Santiago till avrättningsplatsen vid Bagumbayanfältet den 30 december 1896, på den plats där The Rizal Monument från år 1913 i Rizal Park står och som innehåller kvarlevorna av frihetskämpen Rizal. På en plakett på framsidan av obelisken  står det:

"To the memory of José Rizal, patriot and martyr, executed on Bagumbayan Field December Thirtieth 1896. This monument is dedicated by the people of the Philippine Islands."
 
The Rizal Monument i Manila 20180704.
 
Stadsporten Postigo del Palacio skadades under slaget om Manila 1945, men restaurerades 1968. Bron på framsidan av fästningsporten utgrävdes arkeologiskt och restaurerades i sin tur under åren 1982-1983.
 
Insidan av Postigo del Palacio i Intramuros.
 
Mot havsfronten (frente de la marina) i väster uppfördes militärkomplexet The Seafront Complex och som byggdes 1592. Det består av följande befästningsanläggningar:

1) Lilla bastionen Baluartillo de San Jose
2) Redutten Reducto de San Pedro
3) Lilla bastionen Baluartillo de San Eugenio
4) Bastionen Baluarte Plano Luneta de Santa Isabel
5) Lilla bastionen Baluartillo de San Juan
 
Informationsskylt för The Seafront Complex i Intramuros.
 
Anledningen till befästandet av denna sektion av den nyuppförda spanska staden Manila (vilken ersatte en ickespansk stadsliknande bosättning, som idag går under namnet Intramuros – innanför murarna, alltså staden innanför murarna), hade att göra med att just denna sjöfront hade en svag försvarslinje och kom att ordentligt att befästas under 1600-talet under det återkommande militära invasionshotet av holländare och kinesiska pirater.
 
The Seafront Complex i Intramuros.
 
Generalplanen för The Seafront Complex förberedes av Miquel Antonio Gomez och reviderades av Juan Martin Cermeño, samt byggdes under åren 1779-1786 under ledning av Tomas Sanz.
 
The Seafront Complex i Intramuros.
 
Under den amerikanska perioden (1898-1946) var den lilla bastionen Baluartillo de San Jose högkvarter för U.S. Military Adviser, rådgivare till Filippinernas fältmarskalk general Douglas Mac Arthur (1880-1964). Denna plats blev mer populärt känd som No 1 Victoria Street, skadades under slaget av Manila 1945 och restaurerades under åren 1980-1987.
 
The Seafront Complex i Intramuros.
 
Bastionen Baluarte de San Diego är det äldsta stenfortet i Manila, byggt 1586 och kallades då Nuestra Señora de Guia och ritades av jesuitprästen Antonio Sedeño, men den förföll fort och renoverades  1593, kom att byggas in den växande stadsmuren som skyddade Manila. Den övergavs senare, på grund av dess instabila grund.
 
Bastionen Baluarte de San Diego, sedd från hotellfönstret på The Manila Hotel.
 
The Manila Hotel, sedd från bastionen Baluarte de San Diego i Intramuros.
 
Informationsskylt om bastionen Baluarte de San Diego i Intramuros.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg med resesällskap, imponerades av de historiska kvarlämningarna  i bastionen Baluarte de San Diego.
 
En ny bastion konstruerades med böjda hörn, så kallade orillons, och maskerade kanoner i flankerna.
 
Ett par av bastionen Baluarte de San Diegos kanoner.
 
Denna bastion förstördes under den brittiska invasionen 1762, men reparerades och renoverades 1764. Amerikanska arméns förrättningssektion byggdes på platsen under den koloniala tiden.
 
Bilder från bastionen Baluarte de San Diego, den gamla vallgraven utanför Intramuros i Manila är golfbana idag.
 
Bastionen Baluarte de San Diego förstördes under Andra världskriget, utgrävdes arkeologiskt 1980 och efter rekonstruktioner och med tillhörande prunkande trädgård en av huvudattraktionerna i den befästa staden Intramuros.
 
En prunkande vacker trädgård omger bastionen Baluarte de San Diego i Intramuros.
 
Utgång finns via stadsporten Puerta Real i söder till övriga Manila eller kan besökaren fortsätta till fots  tillbaka norrut längs huvudgatan General Luna mot kloster, domkyrka och Fort Santiago.
 
Insidan av den södra stadsporten Puerta Real i Intramuros.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0