Intramuros - tre kyrkoplatser att besöka i Manilas muromgärdade gamla stad.

Intramuros i Manila.
 
Metropolitiska Manila omfattar sex städer och 12 orter. Filippinernas huvudstad ligger vid havsviken Manila Bay som är en del av Sydkinesiska sjön, och Manila delas av Pasigfloden. Staden är historisk och modern, fattig och rik. Metro Manilas hjärta är det muromgärdade området Intramuros, som var huvudstad under den spanska kolonisationen och har bevarat gamla fängelsehålor och krutrum, men konstgallerier och teatrar har tillkommit.
 
Spanjorerna gjorde Manila till sin huvudstad i Filippinerna, när man koloniserade öarna på 1500-talet. Platsen hade varit bebodd långt före, men spanjorerna befäste sin stad och murarna kvarstår ännu idag, trots många krig och omfattar det idag som heter Intramuros - innanför murarna.
 
När spanjorerna landsteg på Filippinerna hade man med sig katolska präster och munkar från olika ordenssällskap. Vid sidan av inhemska naturreligioner, var islam introducerad på öarna sedan tidigare.
 
Katolska kyrkan segrade på Filippinerna och det filippinska folket är till större delen katolsk, även om en tiondedel bekänner sig till protestantismen och en mindre del till islam och ännu idag inhemska naturreligioner. Interiörbild från San Agustins kyrka i Intramuros.
 
Intramuros är fylld av butiker, parker och hade fordom ett stort antal kloster och kyrkor, såsom den återuppbyggda domkyrkan, vilken vi besökte på nyårsafton 2017. Då passerade vi även San Agustins kyrka, vilken jag fick möjlighet att besöka i juli 2018, det blev en fantastisk upplevelse.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg vid San Agustins kyrka i Intramuros, den 3 juli 2018.
 
San Agustins kyrka i Intramuros.
 
Artikelförfattaren Harri Blomberg i San Agustins kyrka i Intramuros, den 3 juli 2018.
 
Den inre trädgården tillhörande San Agustins kyrka och kloster i Intramuros, den 3 juli 2018.
 
Intramuros före andra världskriget var säte för åtta kyrkor.
 
Innanför murarna fanns förutom stadens katedral, även sju andra romersk-katolska kyrkor. Alla utom en av dessa kyrkor förstördes i slaget vid Manila 1945. Endast ovannämnda San Agustinkyrkan (Augustinerna) med sina loftgångar och tillhörande inre trädgård, som byggdes 1607, klarade sig, däremot så förstördes det tillhörande klosterkomplexet. Det sägs att tillsammans med Berlin och Warszawa var det ingen huvudstad som blev så förstörd som Manila.
 
Intramuros efter andra världskriget, endast San Agustinkyrkan av gamla stadens åtta kyrkor klarade sig undan total förstörelse.
 
Intramuros i ruiner efter andra världskriget.
 

Intramuros, var sätet för religiös och politisk makt under den spanska kolonialtiden, vilket de åtta stora kyrkorna visade.  Manilakatedralen, platsen för den romerskkatolska ärkebiskopen i Manila, rekonstruerades 1958.

 

Platsen för den forna Lourdes-kyrkan i Intramuros, den gamla stadsdelen är väl skyltad att man som turist lätt får information om Intramuros historia.
 
Italienaren St Nickolaus av Tolentino (1245-1305), överdelen pryds av St Helena och kejsaren Konstantin, som finner det äkta korset som Jesus Kristus korsfästes på. Han namngav en av de forna kyrkorna i Intramuros. Altaruppsats i San Agustins kyrka i Intramuros.

 

De andra kyrkorna som byggdes av olika religiösa ordnar var San Nicolas de Tolentino-kyrkan (The Recollects är en sidogren av franciskanerna), San Francisco-kyrkan (kvinnlig gren av franciskanerna), kyrkan Third Venerable Order Church (Third Order of Saint Francis, är en sidogren av franciskanerna), Santo Domingo–kyrkan (dominikanerna), Lourdes-kyrkan (kapucinerna är verksamma inom kapucinorden, kyrkan tillägnades Vår Fru av Lourdes) och San Ignacio-kyrkan (jesuiterna). Efter andra världskriget valde de kristna ordnarna att rekonstruera sina kyrkor utanför Intramuros.

 

Spanjorerna tog med sig sin kristna tro, men även utbildningsanstalter såsom universitet och klosterskolor. Målningar i San Agustins kyrka i Intramuros.
 
Världskulturarvet, kyrkan och klostret som går under namnet San Agustin Church i Intramuros (Manila), innehåller bland annat kvarlevorna - i ett vackert gravmonument - av Miguel López de Legazpi (1502-1572), den första spanske guvernören över Filippinerna.

 

Under den spanska koloniala perioden fanns det i äldre tider totalt 1200 spanska familjer som bodde i närheten av Intramuros, 600 spanska familjer inom murarna och ytterligare 600 boende i förorterna utanför Intramuros. Utöver detta var omkring 400 spanska soldater garnisonerade i den muromgärdade staden. Det gjorde att Intramuros tidigt också blev centrum för stora utbildningsinstitutioner i landet.

 

Kyrkliga museiföremål i San Agustins kyrka i Intramuros.

 

Konvent och kyrkliga skolor grundades av olika religiösa order. Dominikanerna inrättade Universidad de Santo Tomás år 1611 och Colegio de San Juan de Letrán år 1620. Jesuiterna grundade Universidad de San Ignacio år 1590, det första universitetet i landet, men stängdes 1768 efter jesuiterna utvisades ur landet. Efter att jesuiterna fick återvända till Filippinerna, etablerade de Ateneo Municipal de Manila 1859.

 

Kontemplation i klosterträdgården, tillhörande San Agustins kyrka i Intramuros.

 

Under den japanska ockupationen under andra världskriget blev San Agustin-kyrkan ett koncentrationsläger. De sista dagarna av slaget vid Manila 1945 hölls hundratals invånare och prästerskapet fångna i kyrkan av japanska soldater, då många ur gisslan dödades under den tre veckor långa striden.

 

San Agustins kyrka i Intramuros.
 

Kyrkan var den enda av kyrkorna i Intramuros, som klarade den kombinerade intagandet av staden av de amerikanska och filippinska markstyrkorna våren 1945. Medan kyrkan fick sitt tak skadat, blev det intilliggande klostret fullständigt förstört. På 1970-talet ombyggdes det tidigare klostret till ett museum under design av arkitekten Angel Nakpil. Kyrkan blev klassificerat som ett världsarv 1993 och 2013 renoverades kyrkan, då även fasaden fick bytte färg.

 

Utgång till The Tribuna, läktaren ovanför San Agustin-kyrkan i Intramuros.
 
Santo Niño av Cebu.
 
San Agustin-kyrkan i Intramuros.
 

Idag används San Agustin-kyrkan för dagliga katolska mässor, dop och bröllop, samtidigt som ett stort antal besökare kommer och besöker ett fantastiskt museum med alltifrån förhistoriska artefakter till flera hundra års kyrkskatter. Ett dagsbesök räcker inte till för att ta del av museets alla föremål.

 

San Agustin-kyrkan i Intramuros.
 

Alldeles i närheten av San Augustin-kyrkan renoverar man för närvarande ruinerna av San Ignacio-kyrkan och dess kloster. Här rekonstrueras Museo de Intramuros, ett kyrkligt museum.

 

San Ignacio-kyrkan och dess kloster rekonstrueras till Museo de Intramuros, ett kyrkligt museum i Intramuros.

 

Jag var där med mitt resesällskap och tror att det kommer att bli ett fantastiskt museum när det är färdigt, här ska en del av Intramuros gamla skatter visas upp för allmänheten, innanför de gamla murarna av San Ignacio-kyrkan.

 

San Ignacio-kyrkan och dess kloster rekonstrueras till Museo de Intramuros, ett kyrkligt museum i Intramuros.
 

Kapucinerna flyttade Lourdes kyrka 1951 till hörnet av Kanlaon Street och Retiro Street (nu Amoranto Avenue) i Quezon City. Idag finns på den forna kyrkplatsen Silahis Souvenir Shop, där man hittar gott filippinskt hantverk till avsalu. I fyra avdelningar hittar man från traditionella till nyskapande artefakter och konstverk, varvat med böcker och dylikt. Vi besökte platsen och butikerna i juli 2018.

 

Silahis Souvenir Shop har övertagit platsen för det forna kapucinernas kloster och Lourdes kyrka i Intramuros, som istället återuppbyggdes utanför Intramuros efter andra världskrigets förstörelse. 
 

De andra religiösa ordnarna rekonstruerade också sina kyrkor utanför Intramuros efter kriget. Dominikanerna byggde en ny Santo Domingo-kyrka på Quezon Avenue i Quezon City. Ordensbröderna i The Recollects, som är en sidogren av franciskanerna, valde att inte återbygga sin San Nicolas de Tolentino-kyrka, utan flyttade till sin andra kyrka, San Sebastians kyrka (numera uppgraderad till en basilika) i Quiapo, 2,5 kilometer nordost om den muromgärdade staden. Tidningen Manilla Bulletin har sin redaktion på den forna kyrkplatsen i Intramuros. San Sebastians basilika förklarades som en nationell helgedom år 1997. The Order of Saint John of God flyttade till Roxas, medan The Order of Poor Clares (franciskaner, tillhörande Sankta Klaras orden) flyttade till Aurora Boulevard. Platsen för det gamla San Francisco-kyrkan hålls numera av Mapua Institute of technology.

 

San Agustin-kyrkan i Intramuros.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0