Bearbetad flinta funnen vid Götala herrgård.

Flintspån i åkermarken vid Götala herrgård.
 

I våras efter att man hade plöjt åkrarna på SLU Götala mellan herrgården och torpet Viljet, följde jag åkerkanten och fann bl a keramik från järnåldern och bränd lera.

 

Flintavslaget uppvisar måtten 2 x 1 centimeter.
 

För en vecka sedan följde jag samma sträcka med nya plöjda åkrar och fann ett tunt (så kallat övrigt) flintavslag, som kan definieras som ett mikrospån, påverkad av mänsklig hand och till skillnad mot strandnära platser i Göteborgsområdet med lös klapper och sten av flinta som drivis eller inlandsisen en gång i tiden har burit med sig till våra stränder, där jag till vardags bor, finns inte flinta naturligt i Skaranejden, utan fyndplatser för flinta visar oftast spår av mänsklig aktivitet under kortare eller längre period (så kallad boplats).  

 

Nyplöjda åkrar som man följer längs åkerkanten uppvisar ofta arkeologiska spår av mänsklig verksamhet, här ett tunt flintavslag.

 

Dessutom fanns slagg i åkrarna i Götala från järnframställning och smidesverksamhet. Inte så konstigt då Götalas marker visar spår av lång mänsklig verksamhet.

 

Slagg, funnen i Götalas åkrar (viktigt att påpeka att man inte ska gå i nyplöjda och nysådda åkrar, men en promenad längs åkerkanten gör ingen skada).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0