Nedslag utanför Bangkok i februari månad 2020.

Vår thailändske privatchaufför och hans två bröder, samt  deras gemensamma far på den thailändska landsbygden, den 5 februari 2020.
 
Livet utanför den thailändska huvudstaden skiljer sig mycket från vardagen i Bangkok. Det märkte Saddam Tubio från Filippinerna och jag, då vår thailändske privatchaufför tog med oss hem till nordöstra Thailand, 376 kilometer från Bangkok, där vi övernattade i hans hemby.
 
En större fiskdamm vid byn, försörjer byborna med fisk större delen av året. Dammens vattenmängd skiftar beroende på säsong.
 
Vår thailändske vän var så glad att få visa sin hemmiljö, då han inte arbetar i Bangkok. Byns invånare och "Ombudsman" tog väl hand om oss. I byns lilla tempel offrades för välgång.
 
Bytempel på den thailändska landsbygden.
  
Långt in på kvällen samspråkade och sjöng vi med våra nya vänner. Temperaturen är behaglig även under natten.
 
Dag blev natt, som blev dag igen i den thailändska byn.
 
Efter frukosten gick vi ned till dammen och köpte med oss fisk, till vår privatchaufförs familj i Bangkok.
 
Fisken lades i is och fördes hem till Bangkok av vår thailändske privatchaufför.
 
Den allra största delen av årets Thailandsresa tillbringade vi i kuststaden Pattaya, där vi återsåg våra gamla vänner från förra året, men även lärde känna många nya och blev en del av Finska klubben på Ile baari på samma gata som vi bodde. Vårt hem i Pattaya från den 10 februari till den 29 i samma månad (skottår i år) var Flipper Lodge Hotel på Pattaya Beach Road, Soi 8 (Soi byter gränd/sidogata). Ett trivsamt hotell mitt i händelsernas centrum med en fin swimmingpool på taket med tillhörande solstolar, bar och vacker utsikt över Pattaya Beach. Frukost ingick i priset. Saddam Tubio från Filippinerna och jag trivdes riktigt bra.
 
Flipper Lodge Hotel i Pattaya, den 10-29 februari 2020.
 
Anledningen till att vi valde detta hotell var för att ha nära till stranden och våra vänner där. Dessutom fanns stadens alla bekvämligheter i närheten, exempelvis köpcentrum med Central Festival Pattaya Beach med sina gallerior, restauranger och biografer med mera. Där ordnades festivaler varje helg, mycket trevligt folkliv.
 
Central Festival Pattaya Beach, den 10-29 februari 2020.
 
Inte långt från strandlivet vid Pattaya Beach hittas den stora gågatan Walking Street med alla sina sidogator. Där var vi både dagtid, som på kvällarna när vi utforskade staden. Här finns givetvis även finska pubar, fast de blev aldrig några stamställen som Ile bar (baari på finska). Denna södra del av havsbukten med sitt The Strip var en gång i tiden den ursprungliga fiskebyn, som senare blev staden Pattaya. Idag finns en vräkig samling utomhusbarer, restauranger, neonupplysta go-gobarer och affärer.
 
Walking Street i Pattaya, den 10-29 februari 2020.
 
På andra sidan den södra udden ligger Jomtien Beach. Här är sandstranden bättre och de höga lägenhetshotellen har många åretboende européer, vilket bland annat ses i restaurangutbudet. Gaystranden ligger även här och badlivet är mer stillsamt än norr om udden, där Pattaya Beach ligger. Vi har flera gånger, ensamma, men även med medlemmar ur Finska klubben från Ile baari.
 
Jomtien Beach i Pattaya, den 10-29 februari 2020.
 
Vi besökte några tempel i närområdet i Pattaya, bland annat Big Buddha med intilliggande kinesisk trädgård och en utsiktsplats i stadsdelen Phra Tamnak, alltså tre olika ställen i praktiken på udden som skiljer Pattaya Beach från Jomtien Beach. Häruppe kan man få en fantastisk vy över hela Pattaya. På motsatta sidan berget finns en mäktig Buddha och ett kinesiskt tempel. Dessutom besökte vi Sanningens helgedom - The Sanctuary of Truth, norr om Pattaya Beach. Helgedomen som är under uppbyggnad är en blandning av khmeriska, hinduiska och buddhistiska arkitekturstilar.
 
Tempel och fina utsikter i Pattaya, den 10-29 februari 2020.
 
Finska klubben på Ile baari i Pattaya hyrde båt en dag, för att vi skulle få fiska och bada. Vi åkte till en liten ö med namnet Koh Sak tio kilometer västerom staden, granne med den betydligt större Koh Larn. Koh Sak är en liten hästskoformad ö, bara 600 meter från Coral Island (Koh Larn). Till skillnad från sin mycket större granne har denna idylliska lilla halvmåne inga permanenta bosättningar, men är fortfarande ett extremt populärt resmål för turister som besöker området på grund av dess underbara vita sandstränder.
 
Fisketur i Thailandviken, den 23 februari 2020.
 
Stranden som sträcker sig inuti den U-formade viken är den större på 250 meter lång, liksom den mer populära och hem till en liten restaurang där du vanligtvis kan köpa drycker och billig thailändsk mat. En gångväg löper det korta avståndet genom den trädbevuxna dungen på ön till den mycket mindre (endast 80 meter) strand på andra sidan.När du går längs denna rutt hittar du några av Koh Saks riktigt fascinerande historia. Förr brukade Koh Sak vara en extremt exklusiv semesterö, med många berömda besökare som har lämnat sina fot- och handavtryck i betongen som kantar vägen. Det inkluderar hertigen av Edinburgh, Shah Reza Palahvi från Iran, tidigare presidenter för USA och hans majestät kungen av Thailand. Till och med Neil Armstrong och Buzz Aldrin lämnade sina fotspår på Koh Sak, bara några månader efter att ha lämnat dem på månen.
 
Dagsutflykt till ön Koh Sak i Thailandviken, den 23 februari 2020.
 
Det är brukligt att bland turister i Thailand köpa skräddarsydda kostymer, så gjorde även Saddam och jag i våra kvarter i Pattaya. Vi bodde nästan tre veckor, så tiden räckte mer än väl till goda och prisvärda kostymer, som vi tog hem till Filippinerna respektive Sverige. vi var mycket nöjda kunder.
 
Nya kostymer införskaffas i Pattaya, den 10-29 februari 2020.
 
Många av våra vänner arbetar eller vistas på Boomerang Bar Soi 7 i Pattaya, alltså parallellgata till den gata vi bodde i staden under vår vistelse i år. Mycket dans, dricka och skratt gör att vi återkommer ständigt dit, en del av personalen brukar även vara med oss på fritiden.
 
Boomerang Bar på Soi 7 vid Pattaya Beach Road under olika tider på dygnet, den 10-29 februari 2020.
 
Årets höjdare i Pattaya blev alla nya finska vänner på Ile Bar på Soi 8 vid Pattaya Beach Road, där var vi många dagar och kvällar. Dans och födelsekalas för Matti från Helsingfors som fyllde 60 år. En institution för finländare på besök i Pattaya. Ägarinnans make var finne, som öppnade baren och drev den i många år innan han dog. På grund av Finnair flyger direkt mellan den finländska huvudstaden och Bangkok är det många finländare som åker en vecka eller två för att festa i Pattaya. Några vi umgicks med, som jobbade på flygplatsen i Helsingfors, hade besökt Thailand ett hundratal gånger, då de förr fick biljetter så gott som grattis och alkoholdrinkarna ombord flyget var då helt gratis.
 
Ile bar på Soi 8 vid Pattaya Beach Road med gamla och nya vänner, den 10-29 februari 2020.
 
Mattis födelsedag den 26 februari 2020 på Ile bar blev en lyckad tillställning, där det bjöds på både finsk ärtsoppa och rågbröd, svenskt kaffe och kvällens discjockey var jag, då Matti (och hans fru):s musiksmak överensstämde så bra med den finländska musik min mor och far lyssnade på. Vi gjorde även tavla åt födelsedagsbarnet. Mycket trevligt och Saddam njöt av få dricka finländska Lonkero (färdigblandad Long drink på burk, alltsedan Olympiaden i Helsingfors 1952, fast då var det väl i flaska), som han hade lärt uppskatta i Finland 2019.
 
Mattis 60 års kalas på Ile bar i Pattaya, den 26 februari 2020.
 
Det finns mycket att säga om Pattaya, men det som alltid har lockat är stranden, värmen, maten, dryckerna och de härliga thailändarna. Vi var där till slutet av februari månad 2020, strax därefter lamslog Coronan eller Covid 19 hela världen. När detta skrivs exakt nio månader efteråt så håller Coronan oss i ett hårt grepp. Thailand har klarat sig lindring från pandemin, men de ekonomiska följderna av landets nedstängning kostar det thailändska samhället oerhört mycket och en stad som Pattaya är det katastrofalt. Försörjningen som baseras på turisternas vistelser uteblir och många lider oerhört mycket. Förhoppningsvis blir 2021 ett bättre år och jag hoppas åter att få besöka solskensstaden, tillsammans med Saddam från Filippinerna. Pattayaborna och vi behöver varandra!
 
Pattaya och dess invånare har tagit plats i våra hjärtan. 

Kommentarer
Postat av: Leo Ylitalo

Thailand och Bangkok. En mycket intressant reseskildring och kulturellt inslag. Jag njöt av er resa. Tack Harri

2020-12-04 @ 16:10:37
Postat av: Leo Ylitalo

En mycket intressant reseskildring med vackra bilder och kulturellt inslag. Jag njöt av er resa. Tack Harri

2020-12-04 @ 18:51:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0