Kungliga besök i Götala 1246-2018.

Kung Erik Erikssons sigill.
 

4 november 1246

Kung Erik Eriksson (1216-1250) och svåger Birger Jarl (1210-1266), gift med kungens äldre syster Ingeborg Eriksdotter, bevistar Skarabiskopen Lars I i dennes biskopsbostad Götala. I medeltidsbrevet står det översatt till svenska bland annat… ”I närvaro av vördnadsvärde biskopen i Skara herr Laurentius och för oss älsklige herr Birger, vår svåger, och herr Peter Nefh och många andra värdiga vittnen”… senare undertecknat av kung Erik.

 

Målning föreställande kung Karl XI, av David Klöcker Ehrenstrahls hand 1685.
 

22-28 september 1685

Kung Karl XI övar 500 ryttare, samt befäl, präster och annan personal från Västgöta regemente på Götala kungsgård.

 

Kung Gustav III i drabantkårens uniform, såsom han såg ut på Revolutionsdagen den 19 augusti 1772. Avmålad 1777 av Lorens Pasch d.y.
 

16-17 december 1772

Kung Gustav III övernattar mellan den 16-17 december 1772, under sitt första regeringsår på kungsgården i Götala. Det är en ung, energisk och krigslysten nybliven regent som träder in i kungsgårdens salar på sin Eriksgata, efter att med sin beslutsamhet ha lyckats avvärja ett krig med Danmark. Han ankommer med en ”ganska liten svite” till häst, det vill säga hertig Fredrik Adolf av Östergötland – densamme som kungens yngre bror prins Fredrik Adolf (1750-1803); riksmarskalken greve Hans Henrik von Liewen och kanslipresidenten greve Ulrik Scheffer med flera till Skara, för att övernatta på kungsgården i Götala. Facklor brinner längs landsvägen för att skapa illumination ända från Skara till Götala. Ett besök som avslutas dagen därpå. Kungsgården i Götala var relativt nybyggd vid kungens övernattning, den hade uppförts som översteboställe med två flyglar på 1730-talet, varav de två flyglarna fortfarande kvarstår om flyttade till Kråks herrgård i Skara på 1960-talet, medan huvudbyggnaden brann ned 1887 och på vars plats idag finns Götala herrgård, uppförd 1889.

 

Prins Carl Philip besöker Tempelbacken i Götala utanför Skara i Västergötland, den 26 september 2018.
 

26 september 2018

Hans Kunglig Höghet Prins Carl Philip förrättar invigningen av SLU Götalas nya stall för nöt- och lammköttsforskning, vars avancerade utrustning gör den till Nordens ledande anläggning. Inledningsvis välkomnas Prins Carl Philip till Götala vid Tempelbacken av arkeologen Harri Blomberg och Götala herrgårds nestor Elof Johansson, samt guidas runt av den förstnämnde, som berättar om fornminnesplatsen.

 

Prins Carl Philip invigningstalar på SLU Götala, den 26 september 2018. Margareta Stigson, platschef för SLU i Skara, lyssnar till prinsens kloka ord om SLU Götalas betydelse för grundforskningen inom svensk nötköttsproduktion.

 

För övrigt förtäljde Elof Johansson för Harri Blomberg vid promenaden genom allén från herrgården till Tempelbacken att i mitten av 1980-talet, så var prinsessan Christina (syster till vår konung Carl XVI Gustaf) matgäst på Götala herrgård, i samband med ett arrangemang i närheten.

 

Prins Carl Philip invigningstalar på SLU Götala, den 26 september 2018.
 

 

Prins Carl Philip inviger SLU Götalas nya stall, den 26 september 2018.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0