Vardagsliv i Sukhumvit – en stadsdel i Bangkok.
Sukhumvit Road i Bangkok.
Den 18 januari 2019 lämnade jag Sverige för en halv månads vistelse i Thailand, bortsett från en natt i Pattaya, bodde Saddam Tubio och jag i Bangkok. En världsmetropol med oerhört många hotell, svårt att tänka sig att 60 år tidigare, år 1959 fanns det bara 871 hotellrum i hela Bangkok.






Vår bas under vår vistelse i Bangkok var stadsdelen Sukhumvit, en sidogata till Sukhumvit Road, där vi bodde på det trevliga Rembrandt Towers Serviced Apartments, som är en del av det intilliggande Rembrandt Hotel & Suites på Sukhumvit Soi 18-20, mellan Phrom Pong och Asoke BTS (Skytrain)-stationer. Saddam blev försenad ett par dagar, men jag fick en vän i Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja, som höll mig och sedan Saddam sällskap några dagar innan det var dags för honom att åka hem till Thailands grannland.






Om hotellet med swimmingpoolen och en finsk sauna var en tillflyktsort, så var restaurang Green Garden den andra vid Sukhumvit Soi 20 (Sukhumvit Alley 20). Vilken låg intill hotellet, vari dess fina grönskande trädgård med klättrande thailändska ekorrar vi åt våra flesta måltider, från frukost, till lunch och middag, men även umgicks med den underbara personalen, ordnade även två sena After work för personalen.





Charlie, ursprungligen från Pattaya var den person som vi kom närmast, väl kunnig i engelska och oerhört trevlig och social. Den lika trevliga ägaren Preecharwat Pholchanruang, hemmahörande i Korat, som har haft restaurangen sedan 2005, har lyckats mycket bra med sitt koncept att skapa en oas i Bangkoks myller. Även två taxichaufförer blev våra goda vänner, då vi under körningar i när och fjärran umgicks långa dagar tillsammans.



Green Garden har en utmärkt service och måttliga priser. En trädgårdsrestaurang med en avslappnad atmosfär. Menyn som serveras är en fin blandning av thailändsk gourmetmat, internationell mat med kaliber och schweiziska specialiteter. Från enkla Pad Thai-rätter till Cordon Bleu till schweizisk ostfondue, alla priser är prisvärda och ingredienserna är alltid färska och smakrika.







I vårt närmaste grannskap hittade vi en restaurang i tysk tyrolerstil, flera små trevliga barer och kaféer, så också en frisör som vi besökte då Saddam klippte sig i Thailand.




Vi besökte IKEA Bangna, vilket imponerade Saddam Tubio som är från Filippinerna. Inte bara storleken på varuhuset, dess möbler och övriga inventarier, utan också för att man som kund får provligga sängar, sitta i soffor och liknande. Där han första gången åt svensk mat.










Hennes & Mauritz kände han till sedan tidigare, då klädkedjan är stor i Manila, men visste inte att företaget har svensk ägarstruktur. Vi handlade kläder från denna kedja i vårt lokala köpcentrum Emquartier vid Sukhumvit Road, men även i Pattaya då vi besökte kuststaden.





Det stora köpcentret Central World, bortom vår stadsdel, som hade japanska temadagar vid vårt besök, är också spännande att besöka för sitt folkliv och stora utbud av varor och tjänster.





Glamour i Bangkok.
Skål på 63:e våningen i State Tower i Bangkok.
Under vår första resa till Bangkok i januari 2019, så upplevde vi – Harri Blomberg och Saddam Tubio – flera guldkantade stunder i den thailändska huvudstaden. Exempelvis var vi på en färgsprakande kabaré i Bangkok och fick även träffa stjärnorna efter krogshowen .





En annan kväll besökte vi väl uppklädda State Tower i Bangkok, som är 247 meter högt och med 68 våningar en av stadens högsta hus, med hotell, lägenheter och kontor. Där finns på 63:e våningen en restaurang med en bar direkt under stjärnorna och som öppnar vid solnedgången, belägen på en plattform som sticker ut från själva huset.




Baren heter Sirocco och från hissen går man ner till den på en jättelik trappa. Utsikten på kvällen är fantastisk, min bror och hans flickvän hade rekommenderat Sirocco, efter att ha bott på hotellet i samma skyskrapa. Drinkarna här är dyra, men värda sina pengar för den hänförande utsikten och med den uppkomna förstärkta upplevelsen som man får.



Vi var även ute en kväll för att bese och uppleva gaybarer och stadens mest kända gaydiskotek vid namn DJ-station, som vi hittade längs Silom Road nära Lumpiniparken, där Silom Night Market finns. Om man inte åker taxi, går det att åka tunnelbana till Silom Metrostation eller lokaltåg med Skytrain till stationen Sala Daeng och därifrån gå till det hektiska nattlivet. Denna utekväll träffade vi ett trevligt israeliskt par, fick i oss goda drinkar, mat och lät oss ha skoj i nattlivets sorgfria skeenden.






Lumpiniparken och Benjasiriparken - två av Bangkoks grönområden.



























Österns Venedig.
Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja håller oss - Harri Blomberg och Saddam Tubio - sällskap vid en båttur längs Bangkoks kanaler, den 22 januari 2019, tillsammans med vår thailändske taxichaufför.
Bangkok ligger utspridd över en platt och bördig slätt vid floden Chao Phrayas stränder fyra mil från dess mynning i Thailandviken söderut. Floden delar upp staden i två delar, själva Bangkok på den östra sidan och Thonburi på den västra. Fram till 1700-talet var det ett litet samhälle med en tullstation vid floden. År 1782 utnämndes Bangkok till huvudstad av kung Rama I, då han flyttade sitt residens från Thonburi (vilken var en egen stad fram till 1971, då den inkorporerades med själva Bangkok) på andra sidan floden Chao Phraya där den hade legat sedan 1768, och byggdes upp som ett slags Venedig med ett nätverk av kanaler, men såsom i Göteborg fylldes de flesta kanalerna igen för att göra plats för gator. De flesta av Bangkoks återstående kanaler (klongs) finns i Thonburi.



Att färdas på dessa kanaler i en långbåt ger en inblick i det traditionella thailändska folklivet med vardagssysslor som matlagning och tvätt vid floden.


Långbåtar är en lång och flatbottnad båt, med en lång propelleraxel, som kan hyras från diverse angörings- eller landningsplatser längs Chao Phraya.
Långbåtstur i Thonburis kanaler, den 22 januari 2019.
Fyra dagar efter vår långbåtstur i Thonburi kommer vi åter i kontakt med Bangkoks kanaler, då vi upplever hektiskt kanalliv över ett par öl efter en shopping på det stora varuhuset Central World, som hade japanska temadagar.





Wat Arun, Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – tre buddhistiska tempel i Bangkok.

I januari 2019 besöker jag och Saddam Tubio tre buddhistiska tempel i Bangkok, varav gryningstemplet Wat Arun ligger i Thonburi, på den västra sidan av floden Chao Phraya som delar den thailändska huvudstaden. De andra två templen – Wat Pho och Wat Mahathat Yuwaratrangsarit – är belägna på den östra sidan, nära de kungliga palatsen.

Wat Arun är det mest kända av Thonburis tempel och är ett av Bangkoks landmärken med sitt 79 meter höga prang. Den fingerformade spiran står på en serie av terrasser och är dekorerad med mångfärgat kinesiskt porslin. En trappa med balkonger leder runt tornets utsida och därifrån har man en fin utsikt.




Gryningstemplet fångar både morgonens första solstrålar, varav namnet Wat Arun, och skymningsljuset.


Wat Pho är den liggande Buddhans tempel, dessutom ett av Bangkoks äldsta och största tempel- och klosterkomplex intill det stora kungliga palatset. Templet anlades på 1500-talet och är så stort att vi har en egen guide med oss, som visar oss höjdpunkterna och ger oss en levande beskrivning av komplexets utveckling från utbildningscentrum till ett av de mest kända besöksmålen för turister i den thailändska huvudstaden.













De flesta jag känner, som har besökt Bangkok har sett templets höjdpunkt i Wat Pho, vilken är den 46 meter långa statyn föreställande en liggande Buddha. Den är tillverkad i tegel, som täckts av bladguld.


Wat Mahathat Yuwaratrangsarit, också nära det kungliga palatset, som vi också besöker onkring en vecka efter de två första är ett buddhistiskt tempel, vilket är ett av de tio kungliga templen av högsta klass i Bangkok. Templet byggdes under Ayutthaya-perioden och var sedan känt som Wat Salak. Strax efter att Bangkok inrättades som huvudstad i Siam, blev templet strategiskt beläget mellan det nybyggda Grand Palace och Front Palace (vicekungens bostad). Som ett resultat användes templet för kungliga ceremonier och begravningar.




Under de senaste två århundradena har templet renoverats och höjts i status av många thailändska kungar och dignitärer. Det blev Wat Mahathat i Bangkok 1803 och fick sitt nuvarande namn 1996. Templet är också hem för Vipassana Meditation Center.

Mahachulalongkornrajavidyalaya-universitetet, Thailands äldsta institut för högre utbildning för buddhistiska munkar, ligger på tempelområdet. Detta är ett av de viktigaste universiteten i Thailand, uppdelade i fakulteterna för humanvetenskap, samhällsvetenskap, ett internationellt program och en forskarhögskola. Den första klassen antogs 1889 och 1997 blev båda universiteten offentliga universitet.




I detta tempel märker jag tydligt alla dessa klockor av olika modeller och tidsåldrar, dessa representerar och påminner oss människor om tiden.


Dessutom beser jag även Buddhaisawan-kapellet på Nationalmuseet i Bangkok, med väggmålningar i original och den vördade Buddhabilden Phra Buddha Sihing.


Pattaya – nöjesliv vid Thailandviken.


































































Phetchaburi och Chanthaburi – två thailändska städer.















Inuti katedralen finns statyn av jungfru Maria, vilken är täckt av halvädelstenar som donerats av den lokala församlingen - uppskattningar av antalet ädelstenar sträcker sig från 200 000 till 500 000.











Därefter vandrade vi runt i staden med vår chaufför, där vi även åt lunch tillsammans. Phetchaburi har varit bebott sedan 1000-talet och är en av Thailands äldsta städer.














